Feest in Egmond aan Zee: Grete Verhey 25 jaar priester

Op zondag 22 september 2024 vierde de parochie Egmond aan Zee het 25-jarig jubileum van priester Grete Verhey-de Jager. Mariëtte Fakkeldij schreef een terugblik op deze feestelijke dag.

“Na een uur rijden vanuit De Ronde Venen komen we aan in een volle en sfeervolle kerk, waar we genieten van prachtige orgelklanken. Nee, geen gewone zondagsviering, deze dag vieren wij samen met al deze mensen de eucharistie en daarbij gedenken we het 25 jarig priesterjubileum van Grete Verhey. 

Grete is ook ónze Grete. We hebben samen al vele Goede Weken, Paasfeesten en andere vieringen meegemaakt, met haar als voorganger. We hebben respect voor de rit die ze elke zaterdagavond maakt.

Het thema van deze viering, “De grootste en de kleinste,” kwam duidelijk terug in de preek: Verhef jezelf niet boven de ander. Grete is een levend voorbeeld van deze boodschap. Het idee van “omdenken” dat we tegenwoordig veel horen, is al eeuwen geleden in de Bijbel verwoord: je bent groot als je dienstbaar bent, groot in geven en in luisteren naar wat de ander nodig heeft.

Een citaat uit de preek:

‘Wat we aan de kleinen doen, doen we aan God, zegt Jezus ook vandaag. Zij staan centraal in de Bijbel en in de blijde boodschap van het evangelie. Het bevrijdende daaraan is dat we onszelf niet groot hoeven voor te doen; we mogen zijn wie we zijn, op onze eigen plek, en met onze kleine mogelijkheden de wereld een beetje beter, vriendelijker en gelijkwaardiger maken.’

De aanwezigheid van vrouwen in het ambt, of ze nu diaken of priester zijn, heeft bijgedragen aan een zachtere sfeer. We zijn dankbaar voor degenen die deze verandering mogelijk hebben gemaakt. Dit biedt ons, lekenvrouwen, vrijwilligers en bezoekers, een waardevol perspectief. Laten we samen ons geloof vieren en verder bouwen aan een levende kerk. Iedereen is welkom, ongeacht uiterlijk of geaardheid. “Ieder mens is van en voor God,” aldus Grete. Laat die sigaar en die whisky maar even voor wat ze zijn; laten we samen scheppen, danken, delen en liefhebben, zoals Jezus ons heeft voorgeleefd.

Met Emile achter het orgel en enkele mooie stemmen om ons heen, zingen we deze zondag volop. Het Lied aan het Licht raakt me, net als het slotlied: “Ga met God en Hij zal met je zijn.” Het is eigenlijk zo eenvoudig… een stukje hemel op aarde.

Dank, Grete. We wensen jou en je gezin alle goeds. En dank aan de parochie in Egmond voor deze mooie zondagochtend.”

Tekst door Mariëtte Fakkeldij