Symposium en viering: 25 jaar vrouw in het ambt

Op vrijdag 18 oktober aanstaande vindt in Amersfoort een bijzondere bijeenkomst plaats waarbij we stilstaan bij de 25ste ‘verjaardag’ van de eerste vrouw die in onze kerk tot priester werd gewijd.

Op deze dag zullen hoofdgasten bisschop dr. Jo Bailey Wells en dr. Mattijs Ploeger lezingen verzorgen. Aansluitend zal een panelgesprek plaatsvinden onder leiding van Marieke Ridder, priester en deken van het Metropolitaan Kapittel van Utrecht. Naast Erna Peijnenburg, Steef Eman en Lidwien van Buuren, alle drie oud-katholiek, schuiven dominee Almatine Leene en zuster Nadia Kroon aan.

In aanloop naar 18 oktober vroegen we de lectoren, de panelleden en de voorgangers in de eucharistieviering (pastoor Erna Peijnenburg, pastoor Leonie van Straaten en diaken Thelma Schoon) alvast een eerste reactie op de vraag wat de wijding van vrouwen voor onze kerk heeft betekend.

Lees de speciale interviews over het thema Vrouw & Ambt hier:

  • Theoloog Lidwien van Buuren maakte een uitgebreid overzicht van de twintig jaar die het duurde voordat men tot de beslissing kwam om een vrouw tot priester te wijden in de Oud-Katholieke Kerk: “De ruim twintigjarige discussie die aan het besluit voorafging heb ik actief meebeleefd, en roep ik hier graag in herinnering, ook om jongere generaties iets mee te geven van de weg die hiervoor door velen gegaan is.”
  • Assisterend pastoor Leonie van Straaten over 25 jaar vrouw in het ambt: “Het heeft de volheid van het mens-zijn binnen de kerk zichtbaar gemaakt”
  • Diaken Thelma Schoon: “Ik ben de moedige vrouwen en mannen die de weg hebben geplaveid voor al die vrouwen met een roeping (waaronder ikzelf) zeer dankbaar.”
  • Zuster Nadia Kroon: “In mijn parochiekerk heeft de feministische theologie een zeer belangrijke rol gehad.”
  • Priester Mattijs Ploeger: “Wat 25 jaar vrouw en ambt in elk geval niet heeft gebracht, is dat het ambt zou zijn veranderd. Zogenaamd ‘vrouwelijke’ en ‘mannelijke’ eigenschappen zijn te vinden bij priesters van alle genders.”

Praktische informatie

Het symposium tijdens de bijeenkomst op 18 oktober begint om 14.00 uur. Om half vijf vindt de feestelijke eucharistieviering plaats. Daarna is er ruimte voor ontmoeting en gesprek. De dag vindt plaats in de parochiekerk van de H. Georgius, ook wel St. Joris op ’t Zand, in Amersfoort en in de bijbehorende Joriszaal. De toegang is gratis.