Lectorenweekend 2024: ‘Wat doet geloof met mij?’

Van 8 tot 10 maart 2024 vond in de Norbertijnencommuniteit Mariëngaard in Hierden het lectorenweekend plaats onder het thema ‘Wat doet geloof met mij?’. Zeven lectoren in opleiding en twee cursusbegeleiders, Hilde Romeijn-van Berkel en Erna Bekkering, onder leiding van Mgr. Joris Vercammen, gingen samen op zoek naar de kern van hun geloof.

Het programma bestond uit meditatie, gesprekken, bibliodrama, gedichten, samen eten, vieren bij de Norbertijnen en wandelingen. Centraal stond de vraag die Jezus aan zijn eerste leerlingen stelde: ‘Wat zoeken jullie?’ (Johannes 1:35-49).

De oud-katholieke spiritualiteit richt zich op de vraag hoe Gods liefde zichtbaar kan worden in de wereld, en op de transformatie naar het ware zelf zoals God het heeft bedoeld. Tijdens het afsluitende gesprek werd besproken dat ontvankelijkheid betekent openstaan voor de wereld en respect hebben voor individualiteit. Vanuit dit respect ontstaat verbondenheid en participatie, samen met God.

Enkele cursisten verwoordden hun ervaringen als volgt:

  • “Geloven? Dat is voor mij: dichter bij de bron, zoals zichtbaar in het Twentse kruis dat symbool staat voor geloof, hoop en liefde.”
  • “Gastvrijheid in het klooster: een innerlijke houding van openheid en mededeelzaamheid, onderdeel van het mysterie van echt mens-zijn.”
  • “Het weekend heeft me kennis laten maken met de oud-katholieke en augustijner spiritualiteit, manieren om geloof vorm te geven.”
  • “Het vermalen van koffiebonen symboliseert dit weekend: tot de kern gaan van ons geloof en verlangen.”
  • “Ieder mens is geroepen om te zijn, wat betekent: leven” (Thomas Merton).
  • “Ware geluk is te vinden in onzelfzuchtige liefde die toeneemt naarmate zij wordt gedeeld, en deze liefde kent geen beperkingen” (Thomas Merton).
  • “Ik ben geraakt door woorden van Dag Hammarskjöld: ‘Geef mij een zuiver hart – dat ik U mag zien, een ootmoedig hart – dat ik U mag horen, een hart vol liefde – dat ik U mag dienen, een hart vol geloof – dat ik in U mag blijven.'”

Het weekend bood verbondenheid met geloof, spiritualiteit, elkaar en zichzelf. Het vieren van de verjaardag van een deelnemer met doedelzakmuziek maakte het weekend nog persoonlijker en bijzonder. Het was voor iedereen een rijk retraiteweekend binnen de gastvrijheid van de Mariëngaard.