Feest bij 75-jarig bestaan Alkmaarse parochie

Wie twijfelde aan de levendigheid van de Alkmaarse parochie, had zondag 1 september daar de feestelijke viering van het 75-jarig bestaan van de parochie moeten meemaken.

Van ver en dichtbij waren de disgenoten samengekomen om bij te dragen aan de viering. Revd. David Mumford had zelfs de Noordzee overgestoken om het evangelie voor ons te lezen. Naast oud-pastoor Henk Schoon en huidige pastoor Erna Peijnenburg nam hij éénderde van de preek voor zijn rekening. Bisschop Dirk Jan ging voor, de lectoren Mei Lodder, Gerard Wilts, Henk Hudepohl en Willy Ramler-Wijker lazen de schriftlezingen en hielden de voorbeden, Eric Overtoom en Koen Zoon waren misdienaar en Noeme Visser was organist.

Prachtig versierde kerk

De kerk was door Annelies Hoetjes-Horstman (en Jan) prachtig versierd met bloemen en slingers die aan een tent deden denken, zoals de bisschop in zijn felicitatie aan het einde van de dienst zei. Een kerkgebouw is iets statisch en dat is niet erg zolang je maar weet dat je als gemeente onderweg bent, van pleisterplaats naar pleisterplaats, op weg naar een wereld van gerechtigheid en vrede. Hoe nodig zijn dergelijke plaatsen in een hardvochtige wereld! 
(De tekst gaat verder onder de foto)

Zegening

Aan het begin van de dienst werd Mathilde van der Helm als catechumeen gezegend, als eerste stap op weg naar haar doop in januari. Ze werd gesecondeerd door haar moeder Carlien van Tartwijk en haar goede vriendin Lara Slot – waar de zomerkampen al niet toe leiden!

Preekbijdragen van Henk Schoon, David Mumford en Erna Peijnenburg

In zijn preekbijdrage vertelde oud-pastoor Henk over zijn jaren in Alkmaar, de eerste parochie die hij diende en waar hij alles wat hij geleerd had in praktijk kon brengen. Dat was een beetje op de tast zoals Jacob, vertrokken uit huis en op weg naar Haran.
David vertelde over zijn ontdekking van de Alkmaarse parochie met op haar naambord: ‘in communion with the Anglican Churches’. Gelukkig was dat meervoud, zodat David niet alleen begreep dat hij als priester van de Schotse Episcopaalse Kerk welkom was, maar dat ook ervoer in de visie op het bisschopsambt en de eucharistische ecclesiologie.
Pastoor Erna vertelde over haar eigen ontdekking van de kerk waarvan ze niet wist dat in Alkmaar bestond, maar die ze had leren kennen als de plek waar mensen thuiskomen. Zijzelf, eerst als gastlid, later als pastoor, en na haar anderen zoals Mathilde, allen op zoek naar de God die zegt: “Ik ben er voor jou.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

Gezelligheid na de dienst

Na de dienst werd er eerst een kaart voor Helen Gaasbeek getekend, die ’s middags als pastoor in Dordrecht werd geïnstalleerd, daarna volgde buiten de groepsfoto genomen door een nietsvermoedende voorbijganger, en tenslotte kon je bij een drankje en een overvloed aan hapjes bijpraten met oude en nieuwe bekenden, en in de vitrinekast raden welke jeugdfoto bij welke kerkganger paste.

Een rijke dienst, gefeliciteerd kerk!