Onderdompeling in Oud-Katholieke geschiedenis in Leuven

Maandag 6 en dinsdag 7 Mei bracht een kleine delegatie seminaristen en docenten een bliksembezoek aan Leuven. De vroege wekker om de trein vanuit Rotterdam te halen bleek niet nodig; de trein had een uur vertraging. Desalniettemin arriveerden we vroeg in de middag, en relatief op schema, op Leuven Centraal.

Eenmaal geluncht en ingecheckt in het hotel tegenover het Hollands College begonnen we aan ons formele programma. We werden vakkundig rondgeleid door het Hollands College, bewonderden een jeugdportret van Jansenius, alsook het torentje in de oude stadsmuur waar hij waarschijnlijk de laatste hand aan de Augustinus legde, met uitzicht op de klaterende Dijle en het torentje van Lipsius aan de overkant. Helaas bleek het Janseniustorentje zelf slechts beperkt opengesteld; we namen ons voor Vriend van het College te worden om dat in de toekomst eens mee te maken. De heuvel naar het Alticollense College beklimmend concludeerden we dat het met de dagelijkse cardio van theologie studenten in de Leuvense tijd van het seminarie wel goed zat. Op het Pauscollege waanden enkelen van ons zich terug in de tijd dat Bert Wirix daar nog econoom was, terwijl de jongeren onder ons zich even in de 16e eeuw van paus Adrianus VI droomden; zijn huis in Leuven moet toch wel een slag groter zijn geweest dan zijn familiehuis waar wij in Utrecht regelmatig langslopen.

In de theologische Maurits Sabbebibliotheek konden we het niet laten een klein voorproefje te nemen op de Jesuitica tentoonstelling die in hal in voorbereiding was, alvorens we met enthousiasme en kennis door Dries Bosschaert door het Vaticanum II studiecentrum werden geleid. Een schijnbaar eindeloze verzameling archiefdozen met originele dagboeken en aantekeningen van op de synode aanwezige bisschoppen en theologen lonkten om meer tijd en aandacht dan we hadden. In en stapel foto’s zochten we naar het gezicht van Peter Maan, die als observator op de synode aanwezig was geweest, maar ook daar speelde tijdgebrek ons parten. Erfgoedspecialist Yannick van Loon leidde ons rond in de erfgoedkluis waar we een handverguld facsimile van de Anjou bijbel bewonderden; ook lagen er enkele bijzondere boeken voor ons klaar, waarin Petrus Codde verbonden aan het Oratorie iets had aangetekend, onder andere een opdracht voor een vormeling. Struinend langs de middeleeuwse collecties van o.a. de Abdij Park waanden we ons nogmaals in vervlogen tijden terwijl we meer tijd wensten om in deze tomen te verdwalen.

Tussen de bedrijven door vonden we tijd voor een Belgisch biertje en een croque monsieur, terwijl we zochten naar het beeld van de oud-katholieke canonist Van Espen, wiens beeld tussen de heuse santenkraam op het Leuvens stadhuis prijkt. We zagen bijzonder veel in anderhalve dag tijd, maar concludeerden dat misschien zelfs een week te kort was geweest; we komen graag nog eens terug!

Met bijzonder dank aan Adriaan Snijders en Peter Ben Smit, wier nauwkeurige organisatie en snelle contactlegging deze last-minute reis mogelijk maakten.