Vastenactie (3) – Ervaringen met de buurt

Hoe gaat het met de vastenactie? In Hilversum timmert men hard aan de weg, de website vermeldt de nodige activiteiten – ook van de jeugd- om de actie tot een succes te maken. De thermometer staat inmiddels al weer boven de 1500 euro. Misschien een stimulans voor andere parochies om de vastenactie tot een succes te maken?

Pastor Hans de Rie van het Citypastoraat geeft hieronder een impressie van een van zijn activiteiten.

Op dinsdag 23 december j.l. heeft het citypastoraat in samenwerking met de ondernemersvereniging Nieuwe Binnenweg een kerstfeest in en rond de kerk voor en met de buurt georganiseerd.
Het was een bijzondere dag. Ondanks de kou zijn toch zeker 150 mensen op die middag en avond naar de kerk gekomen. Het accent lag op het bereiken van de kinderen uit de buurt. De ondernemers hadden ervoor gezorgd dat alle kinderen in de kerk een boek konden komen uitzoeken. Buiten op het kerkplein hadden de kinderen marktkraampjes ingericht met zelfgemaakte kerstspulletjes. Natuurlijk kon iedereen ook warme chocolademelk drinken. In de kerk hebben we twee keer op die dag een volkskerstzang gehouden, waarin we met elkaar veel bekende kerstliederen hebben gezongen met pianobegeleiding van Wouter Blaquière.

Ook was ik op het spoor gekomen van een Surinaams kinderkoor uit de wijk het Oude Westen. Het kinderkoor Zamuda (= zang, muziek en dans) boden spontaan aan om in de kerk te komen zingen. Ze hebben de sterren van de hemel gezongen met Surinaamse en Nederlandse kerstliedjes. Het koortje (12 meisjes) deed het Paradijs op haar grondvesten trillen. Op die avond kwam een Marokkaans meisje naar mij toe en bood me spontaan de opbrengst aan van haar marktkraampje (5 euro). ‘Pastoor, wilt u dit geven aan kinderen die het moeilijk hebben?’ En of ze aanvoelde dat het citypastoraat best wat middelen kan gebruiken, schonk ze me ook nog een oud koffiezetapparaatje en een Marokkaanse theepot. Schitterend! Van veel kanten heb ik positieve reacties gekregen voor het initiatief.
De buurt hoopt dan ook dat er in de toekomst meer van dergelijke bijeenkomsten georganiseerd kunnen worden.

Meer impressies van de citypastor, Hans de Rie, zijn hier te vinden.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 26 maart 2009