Bisschop D.J. Schoon en Astrid Zomervrucht nemen namens de Oud-Katholieke Kerk deel aan de assemblee van de Europese Kerkenconferentie (CEC of KEK) die volgende week in Lyon plaats vindt.
Astrid Zomervrucht (parochie Leiden) is voor een jaar Ambassadeur van de Raad van Kerken. Een initiatief om jong-volwassenen te betrekken op de oecumene en ze met een frisse kijk te laten reageren hierop.
Vanuit Nederland is er een stevige afvaardiging van zestien afgevaardigden en geïnteresseerden voor de assemblee, die van 15 tot 21 juli plaats vindt en als thema heeft: ‘Called to One Hope in Christ’.
De Europese Kerkenconferentie (CEC) is een organisatie met 126 Orthodoxe, Protestantse, Anglicaanse en Oud-Katholieke Kerken. Daarnaast zijn er 43 organisaties geassocieerd met de CEC. De assemblee is groots van opzet en wordt zo eens per zes jaar gehouden. De Rooms-Katholieke Kerk is geen lid, maar er zijn wel grote gezamenlijke vergaderingen geweest met de Europese bisschoppenconferentie (CCEE), onder meer in Graz 1997 en in Sibiu 2004.
De CEC is opgericht in 1959 als antwoord op de koude oorlog. De kerken in Oost- en West-Europa voelden de noodzaak om bruggen van verstandhouding te leggen op het verdeelde continent. Dat is nu precies vijftig jaar geleden. In Lyon zal op gepaste wijze aandacht aan het 50-jarig jubileum worden geschonken. Het thema ‘Called to One Hope in Christ’ verwijst enerzijds naar het verleden, de bron van de hoop, anderzijds wil het vertrouwen uitstralen voor de toekomst. De strategie voor de komende jaren komt uitvoerig aan de orde.
Het is onvermijdelijk dat de CEC over de eigen organisatie spreekt. ‘Tot nu toe nemen we te veel thema’s mee in onze boodschappentas’, aldus Colin Williams, Anglicaanse priester en secretaris-generaal van de CEC. Onderdelen van het werk moeten meer in elkaar schuiven. En mogelijk dat ook bezuinigd gaat worden op het aantal werkruimtes verspreid over Geneve en Brussel.
Andere thema’s hebben een meer maatschappelijk karakter, zoals de migrantenproblematiek in Europa en de reactie op de financiële recessie. Onderzoek van de Kerkelijke Commissie voor Migranten (CCME) wijst uit dat zigeuners tot de meest gediscrimineerde bevolkingsgroepen horen in Europa en dat de migrantenproblematiek in toenemende mate politieke agenda’s vult. Het jaar 2010 is dan ook als jaar van de migranten bestempeld.
De assemblee begint met verschillende hearings en workshops. Het thema van de financiële, economische en ecologische crisis keert diverse keren terug op de agenda. Er is een ‘visioen’ nodig, zegt Colin Williams in zijn openingswoord op de agenda om hier adequaat mee om te gaan.
De Nederlandse delegatie bestaat onder meer uit de volgende mensen: Ineke Bakker (ontwikkelingshulporganisatie OIKOS), June Beckx (migrantenkerken verenigd in SKIN), Esther Bijlsma (Doopsgezinden), Klaas van der Kamp (Raad van Kerken Nederland), Huub Lems (Protestantse Kerk in Nederland), Goos Minderman (Remonstrantse Broederschap), Arjan Plaisier (Protestantse Kerk in Nederland), Bas Plaisier (Protestantse Kerk in Nederland), Dick Schoon (Oud-Katholieke Kerk), Katja Tolstaja (Protestantse Kerk in Nederland), Huub Vogelaar (oecumenische organisatie IIMO), Geesje Werkman (Protestantse Kerk in Nederland), Sharisa Wirht (Evangelische Broedergemeente), Rinze Marten Witteveen (Protestantse Kerk in Nederland), Astrid Zomervrucht (Oud-Katholieke Kerk) en Heleen Zorgdrager (Protestantse Kerk in Nederland).
Vanuit Lyon zal er regelmatig bericht worden uit de conferentie.
Bron: persbericht Raad van Kerken
Foto: Astrid Zomervrucht – foto Raad van Kerken
Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 9 juli 2009