Een schreeuw van hoop

“Israëlische bezetting is een zonde”

“Dit is een schreeuw van hoop waar geen hoop is”, zo typeren de schrijvers van ‘Het uur van de waarheid. Een woord van geloof, hoop en liefde uit het hart van het Palestijnse lijden’. Het document is een harde aanklacht tegen de Israëlische bezetting. Vanmiddag heeft een van de Palestijnse theologen die meegeschreven heeft, Father Jamal Khader van de Bethlehem Universiteit het document aangeboden aan de voorzitter van de Raad van Kerken in Nederland, Henk van Hout, de scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, Arjan Plaisier, de aartsbisschop van de Oud-Katholieke Kerk, mgr.Joris Vercammen en de secretaris-generaal van de Nederlandse bisschoppenconferentie Gerard Kruis.
Sprekers tijdens de bijeenkomst in de Domkerk te Utrecht waren Doekle Terpstra (ov), PKN theoloog André Drost en RK theoloog Marcel Poorthuis.

De Palestijnse christelijke gemeenschap heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een bijzonder document waarin zij de christelijke gemeenschap wereldwijd uitdaagt in haar opvattingen over het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Op 11 december werd dit document in Bethlehem gepresenteerd. Het document is een schreeuw om hoop, gericht aan het Palestijnse volk, het Israëlische volk en de wereldgemeenschap. Het document wordt zeer breed gedragen in de Palestijns christelijke gemeenschap en doorsnijdt alle denominaties. De auteurs van het document vergelijken hun document met het Kairos-document dat ten tijde van de apartheid door Zuid-Afrikaanse theologen werd gepubliceerd. Ze hopen het tij te keren en een nieuwe vreedzame toekomst zonder haat in te gaan. 

Er zijn ook bezwaren gemaakt tegen de inhoud van het document omdat de staat Israel hierin zou worden gebrandmerkt en men dat strijdig acht met de bijzondere plaats van Israel in de voortgaande heilsgeschiedenis van God met deze wereld en het document zou oproepen tot een boycot van Israel. Het is echter een zaak van discussie of de bijzondere plaats van Israel gelijk geschakeld kan worden met de huidige staat Israel. De PKN zal zeker niet de weg van een boycot kiezen, zo liet ds. A.Plaisier al bij de bijeenkomst weten.

Aartsbisschop Vercammen gaf eveneens een korte reactie bij de ontvangstname van het document, die valt hier te lezen.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 22 december 2009