Deur van de Unie op een kier voor Mariavieten?

Van 6 tot en met 8 december 2010 kwam voor de derde maal de Dialoogcommissie van de Oud-Katholieke Kerken van de Unie van Utrecht en de Oud-Katholieke Kerk van de Mariavieten bijeen. Deze bijeenkomst vond plaats in de oud-katholieke pastorie van de Tsjechische stad Warnsdorf  en de vieringen werden gehouden in de co-kathedraal van de Gedaanteverandering des Heren.

Na afloop van vruchtbare besprekingen werd het volgende communiqué vastgesteld:
Hoewel de Oud-Katholiek Kerk van de Mariavieten lange tijd geen lid meer was van de Internationale Bisschoppenconferentie van de Unie van Utrecht, stelt de commissie het volgende vast:

1. de kerken van de Unie van Utrecht en de Oud-Katholieke Kerk van de Mariavieten zijn steeds op één of andere manier op elkaar betrokken gebleven;
2. de kerken van de Unie van Utrecht en de Oud-Katholieke Kerk van de Mariavieten hebben zich in deze tijd onafhankelijk van elkaar verder ontwikkeld;
3. voor de kerken van de Unie van Utrecht resulteerde dit ontwikkelingsproces in het Statuut van de Internationale Bisschoppenconferentie uit het jaar 2000. In dit Statuut staat de Ortskirchenekklesiologie (de leer over de kerk waarbij van de lokale kerk – het bisdom – wordt uitgegaan) centraal. Op grond van hun eigen ontwikkeling wijkt de Oud-Katholieke Kerk van de Mariavieten hiervan af.
4. De commissie is zich de hier uit voortvloeiende problematiek bewust. Zij ziet echter goede mogelijkheden deze problemen te overwinnen en stelt voor de dialoog in deze zin voort te zetten.

Deelnemers dialoogcommissie: van oud-katholieke zijde – mgr. dr. D.J. Schoon, bisschop van Haarlem (co-voorz. namens de IBC), can. drs. W.B. van der Velde (NL), pastoor Georg Blase (Dld.) en pastoor mag. Roland Solloch (CZ); van de zijde van Mariavieten –  mgr. W. Jaworski, bisschop van Lodz (co-voorz. namens de Mariavieten) en pastoor A. Wójtowjcz.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 25 januari 2011