Een geschenk van een man

Huib van Beek is de man die het Global Christian Forum praktisch van de grond heeft getild. Het idee kwam van Konrad Raiser, destijds algemeen secretaris van de Wereldraad van Kerken. Hij vond dat er een doorbraak moest komen naar de Pinksterbeweging en de Evangelische beweging toe. Uiteindelijk vertegenwoordigen beide bewegingen iets meer dan een half miljard christenen, dat is ruim 25 procent van de wereldchristenheid. Probleem was echter dat er praktisch geen relaties bestonden. De mensen die aan de leiding stonden van de Wereldraad en van de gevestigde kerken kenden de leiders van beide bewegingen nauwelijks, en in elk geval niet persoonlijk. Bovendien was het wantrouwen aan beide zijden heel groot.

Huib was een van de naaste medewerkers van Konrad Raiser op het kantoor van de Wereldraad in Genève. Hij kreeg de opdracht op pad te gaan en contacten te leggen. Getooid met diplomatieke gaven, vriendelijkheid en zeer veel geduld heeft Hubert het klaar gespeeld dat deuren die vaak hermetisch gesloten schenen te zijn, voor hem toch open gingen. Stap voor stap heeft hij het vertrouwen weten te winnen van de leiders van de Pinksterbeweging en van de Evangelische Beweging en heeft hij hen ertoe kunnen bewegen dat zij persoonlijk én hun organisaties zich achter het idee van het Global Christian Forum hebben gezet. Bovendien zijn ze actief betrokken geraakt bij de concrete organisatie ervan. Het is prestatie zonder weerga. Nog niet alle deuren zijn open en nog niet alle wantrouwen is verdwenen – zo vertelt Hubert het zelf – maar voor een doorbraak heeft deze man wel kunnen zorgen.

Huib neemt nu afscheid van het forum. Eigenlijk is hij al enkele jaren gepensioneerd van zijn werk van de Wereldraad en wilde hij dit werk reeds enkele jaren geleden overdragen aan iemand anders. Dat was echter nog niet mogelijk en daarom bleef Huib, gedreven en toegewijd als hij is. Maar nu is er dus een opvolger gevonden in de persoon van Larry Miller, aftredend algemeen secretaris van de ‘Mennonite World Conference’ (het wereldverband van doopsgezinden, het siert de doopsgezinden trouwens dat zij deze functie ook zelf financieren).  Huib kreeg een staande ovatie die minutenlang aanhield. Hij heeft het verdiend. Huib heeft het Global Christian Forum helemaal alleen getrokken, tot de fundraising toe! Ook naar de kleine gemeenschappen, zoals de Unie van Utrecht, is Huib altijd zeer uitnodigend geweest en heeft hij erop gelet dat wij in het hele proces mee konden doen naar onze eigen mogelijkheden. Woorden die werden gebruikt om hem te typeren: toegewijd, commitment, uit op vriendschap. Ik voeg er hier nog aan toe: een christen uit een stuk en oprecht vroom. Of hoe de Geest iemand tot een geschenk voor anderen kan maken. Een landgenoot om trots op te zijn. Dank, Huib!

Joris Vercammen

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 9 oktober 2011