Op zondag 19 april vond in de parochie van de Heilige Georgius te Amersfoort de diakenwijding plaats van Louis Runhaar. Na het afscheid van pastoor Grete Verhey-de Jager is hij hier sinds 1 september 2014 werkzaam als pastoraal werker.
Veel parochianen, familieleden, vrienden, collega’s en ex-collega’s waren in onze kerk getuige van deze bijzondere gebeurtenis. Aartsbisschop Joris Vercammen werd op het altaar geassisteerd door priester Ward Cortvriendt en 6 acolieten.
Na de 2e schriftlezing werd de wijdeling uitgenodigd naar voren te komen. Namens alle collega’s legde Ward een unanieme positieve getuigenis af. Ook Lydia Janssen, kerkmeester van de parochie, ondersteunde van harte zijn kandidatuur, gevolgd door de uitgesproken toestemming van de gemeente.
Na hymne 363: “Kom, Schepper, Geest, wees levenskracht” werden de beloften afgelegd: de dienst van diaken te vervullen, naar het evangelie van Christus te leven, in gemeenschap met de bisschop Gods kerk trouw te dienen en het geloof in woord en daad te belijden. De woorden van de litanie van alle heiligen geven niet alleen uiting aan de te vervullen taken, maar zijn ook vooral smeekbedes in de meest brede zin van het woord.
Bisschop Joris legde vervolgens de handen op Louis, waarna gebeden werden uitgesproken. De stola werd hem omgehangen en echtgenote Marjolijn en zijn moeder legden hem de dalmatiek om de schouders. Het zingen van het Halleluja vormde de overgang van de wijding naar de eucharistieviering, waarna de kinderen naar de kinderkerk gingen.
Water vasthouden met de handen lukt niet, aldus bisschop Joris in zijn preek. Dus hebben we hier een kan voor nodig. Ook een huis moet muren en een dak hebben om zo ruimte voor mensen te scheppen. Het huis van God maakt geestelijke ruimte; God zal niet rusten voordat alle mensen hierin een plek krijgen. Zo ook moet de uitoefening van het ambt zijn als een kan, waarin vruchtbaar water ten dienste van mensen aanwezig is en uitgedeeld wordt. In het evangelie over de voetwassing treedt Jezus daadwerkelijk in relatie met zijn naasten. Het gaat dus over dienstbaar zijn en hierdoor met elkaar in verbinding komen.
Bisschop Joris refereerde verder aan de liefde, omdat echte liefde alles overwint. Het hart van mensen moet niet dichtklappen, maar we moeten elkaar in de relatie ruimte geven. Aan het eind van zijn preek dankt bisschop Joris Louis voor zijn beschikbaarstelling en wenst hem en ook Marjolijn moed toe.
De eucharistieviering werd op de gebruikelijke wijze voortgezet en tijdens de uitreiking van de communie kwamen ook de kinderen met leiding weer terug in de kerk. Natuurlijk hadden zij zich niet onbetuigd gelaten en een prachtige slinger gemaakt met vele lieve en mooie wensen voor diaken Louis.
In zijn dankwoord verwees hij in de eerste plaats naar de Eeuwige en benadrukte, dat hij dat hij hoopt en bidt dat zijn ambt ervaren mag worden als een geschenk. En uiteraard werden alle “werkers” nadrukkelijk bedankt, op en naast het altaar, van koorleden en musici tot bloemenverzorgers, van kerkbestuur tot cateringmedewerkers. Zonder hen zijn we geen echte gemeenschap.
Last but not least werden zijn vrouw Marjolijn en hun kinderen bedankt voor hun liefde en steun.
Wij kijken terug op een hartverwarmende en inspirerende viering in een prachtig versierde volle kerk.
Door: Betty Roobol-Groen.
Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 20 april 2015