Nieuwe bisschop van Oostenrijk gewijd

Op zaterdag 24 juni 2023 werd priester Maria Kubin (58) tot bisschop gewijd. Zij volgt daarmee als nieuwe bisschop van de Kerk van Oostenrijk Heinz Lederleitner op, die vanwege pensionering eerder dit jaar zijn ambt heeft neergelegd. Kubin is de eerste vrouwelijke bisschop in Unie van Utrecht.

De wijdingsdienst vond plaats in de Gustav-Adolfkerk in Wenen en werd voorgegaan door de Aartsbisschop van Utrecht, Bernd Wallet. Co-consecratoren waren de Duitse bisschop Matthias Ring en de Zwitserse bisschop Harald Rein. Aan de handoplegging namen zowel de andere bisschoppen van de Oud-Katholieke Kerken van de Unie van Utrecht deel, als de kerken waarmee de Unie van Utrecht kerkelijke gemeenschap onderhoudt, zoals de Anglicaanse Kerken, de Igreja Lusitana Católica Apostólica Evangélica (Portugal) en de Iglesia Española Reformada Episcopal (Spanje), de Kerk van Zweden en de Iglesia Filipina Independiente.

Over Maria Kubin

Maria Kubin werkte eerder als psychotherapeute. Ze werd in 2008 oud-katholiek en studeerde Rooms-Katholieke theologie aan de Universiteit van Graz in 2020. Daarna behaalde zij de Master in Oud-Katholieke theologie aan de Universiteit van Bonn. Ze werd diaken gewijd in 2017 en priester in 2019. Op 22 april werd ze door de Oostenrijkse synode in de derde stemronde met de benodigde meerderheid van stemmen gekozen als nieuwe bisschop van de Oud-Katholieke Kerk van Oostenrijk.

De Oud-Katholieke Kerk van Oostenrijk heeft ongeveer 9.000 leden verdeeld over 12 parochies. Vier daarvan bevinden zich in de hoofdstad Wenen.

De wijding werd live uitgezonden en kan hier worden teruggekeken.