Parochiaan Thomas Ras onder indruk van vastenproject Missie Sint Paulus

Thomas Ras, parochiaan uit IJmuiden, bezocht onlangs het vastenproject van Missie Sint Paulus in de Filippijnen. Het was zijn derde keer in het land, maar dit bezoek maakte extra veel indruk op hem.

Manilla is bekend terrein voor Thomas, normaliter verblijft hij in de veilige wijk Makati, met dure winkelcentra en luxe restaurants. Maar als Thomas op de website van de Oud-Katholieke Kerk leest over het vastenproject in de Filippijnen, besluit hij contact te zoeken en een bezoek te gaan brengen. Deze kant van Manilla kent hij namelijk niet. “Natuurlijk weet ik wel dat niet iedereen zo welvarend is in de Filipijnen. Ik heb ook de daklozen gezien en de kleine, arme huizen. Maar het lezen van het artikel roept bij mij toch vragen op. Ben ik dan zó blind dat ik dit niet eerder heb gezien?”

Tijdens zijn bezoek gaat hij met vrijwilligers de sloppenwijk in en ziet hij de ernstige gevolgen van armoede. Een hevige brand heeft de dag ervoor gewoed, waarbij drie kinderen zijn overleden en veel mensen hun huis kwijt zijn geraakt. “Deze mensen hebben maar weinig. En het weinige wat ze hebben moeten ze zelf beschermen. Een overheid is er niet om hen te helpen. Ze voelen zich tweederangsburgers, maar met elkaar proberen ze er toch het beste van te maken.”

Thomas ontmoet ook de hoopvolle vrijwilligers en kinderen en leert meer over hun levens. Hij bezoekt een schooltje, waar het project onderwijs verzorgt voor kinderen van 3-5 jaar. Het bezoek heeft Thomas erg geraakt: “Ik realiseer me dat niemand kiest waar en in welke omstandigheden hij of zij wordt geboren. Ik zie dat het heel erg nodig is om het te ondersteunen. Ik hoop dat u allen, voor zover u dat nog niet heeft gedaan, met een groot hart wilt geven.”

Thomas’ volledige verslag is te vinden op de website van Missie Sint Paulus. De vastenactie is voorbij, maar het project kan ook hierbuiten uw steun gebruiken. U kunt uw gift overmaken aan de Missie Sint Paulus op bankrekening NL85INGB0000464575 ten name van Missie St. Paulus ovv “Eskulayan”