Lezingenserie in de Gertrudiskathedraal over ongemak en schaamte

Denken in de Driehoek, de lezingenserie in de Utrechtse Ste Gertrudis, keert terug! Dit jaar staat het programma in het teken van ‘ongemak en schaamte’. Tijdens de avonden worden onderwerpen besproken waar vaak niet makkelijk over wordt gesproken, thema’s die je misschien liever vermijdt, maar die wel belangrijk zijn om bespreekbaar te maken. Het programma nodigt uit om vanuit verschillende perspectieven naar deze onderwerpen te kijken. Wat betekent het om ongemak en schaamte niet uit de weg te gaan?

Eerste thema: zelfdoding
De eerste lezing van 2025 vindt plaats op woensdag 29 januari en heeft als onderwerp ‘zelfdoding’. Zelfdoding is een thema dat vaak gepaard gaat met ongemak en schaamte. Wat doe je als je in een rouwadvertentie leest: ‘Hij kon niet anders’? Hoe ga je om met de schok, en hoe praat je erover met andere nabestaanden? Wat schrijf je op een kaartje? En hoe verwoord je het als een geliefde ervoor kiest zijn of haar eigen leven te beëindigen?

Godsdienstpsycholoog Hanneke Schaap-Jonker neemt je deze avond mee in de complexe emoties en vragen die rondom zelfdoding spelen. Ze legt uit waarom het belangrijk is om deze gevoelens bespreekbaar te maken en de schaamte voorbij te komen.

Over de spreker
Hanneke Schaap-Jonker is psycholoog en theoloog. Ze is hoogleraar klinische godsdienstpsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en rector van het Kennisinstituut christelijke ggz (Eleos/De Hoop ggz). Haar onderzoek en onderwijs richten zich op de rol van geloof en zingeving bij psychische aandoeningen en het herstel daarvan. Dankzij haar brede wetenschappelijke kennis en praktijkervaring biedt zij waardevolle inzichten in dit gevoelige onderwerp.

Kom luisteren, stel vragen en praat mee op woensdag 29 januari. Samen maken we ongemak en schaamte bespreekbaar.

Praktische informatie

  • Locatie: Congres- en vergadercentrum In de Driehoek, Willemsplantsoen 1c, Utrecht (vlakbij Utrecht CS)
  • Tijd:
    • Ontvangst met koffie/thee: 19:30 uur
    • Aanvang programma: 20:00 uur
    • Einde: 21:30 uur
    • Napraten met een drankje tot 22:00 uur
  • Toegang: Gratis
  • Aanmelden: Niet nodig
  • Voor wie: Iedereen is van harte welkom

Hulp nodig?
Denk je aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand anders? Je staat er niet alleen voor. Praten over suïcide kan 24/7 en anoniem via 113 Zelfmoordpreventie: