Net zoals elke groep mensen die samen iets onderneemt, heeft ook de kerk een organisatie nodig om te kunnen functioneren. Die organisatie is geen doel op zichzelf, maar houdt verband met het wezen van de kerk als dankzeggende gemeenschap van gelovigen. Wie in de kerk een functie bekleedt, doet dat uit dankbaarheid aan God.
Oud-katholieken hebben hun kerk altijd beschouwd als de continue voortzetting van de kerkprovincie die in 1559 door paus Paulus IV en koning Filips II werd …
Rond de bisschopszetel van St.-Willibrord werd in 1559 de kerkprovincie Utrecht opgericht, waarvan naast het bisdom Utrecht ook de bisdommen Haarlem, Groningen, Leeuwarden, Middelburg en …
Het bisdom Haarlem omvat sinds de oprichting in het jaar 1559 het gebied van de provincie Noord-Holland min het Gooi, maar sinds kort mét Mijdrecht. …
Unie van Utrecht De oud-katholieke kerken van Nederland, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië en Polen vormen samen de Unie van Utrecht van Oud-Katholieke Kerken. Het is …
De Oud-Katholieke Kerk wil een veilige kerk zijn. Helaas is in het verleden gebleken dat misbruik ook in onze kerk voorkomt. Daarom is er een aantal handreikingen ontwikkeld om een veilige kerk te bevorderen.
Iedere organisatie heeft ‘spelregels’ nodig. De Oud-Katholieke Kerk heeft deze vastgelegd in het statuut en in een aantal reglementen. De belangrijkste hiervan vindt u op …
Ook binnen kerken spelen financiën een rol van belang. Er zijn middelen nodig voor oecumenisch, internationaal en diaconaal werk, voor het in stand houden van …