Het gedachtegoed van Franciscus van Assisi vieren met een Stoet der Dieren

Op zaterdag 5 oktober wordt het gedachtegoed van Franciscus van Assisi op een unieke en vrolijke manier gevierd in het hart van Rotterdam met een kleurrijke Stoet der Dieren. De dag na Internationale Dierendag vindt deze feestelijke optocht van dieren en hun eigenaren plaats, van het Kruisplein naar de Paradijskerk.

De datum van dierendag gaat terug naar de feestdag van Sint Franciscus van Assisi (4 oktober). Hij bekommerde zich om het lot van planten en dieren. Volgens de overlevering hield hij ooit een preek voor de dieren. Franciscus stierf op 4 oktober 1226 en twee jaar later werd hij door Paus Gregorius IX heilig verklaard. Sindsdien wordt hij gezien als patroonheilige van alle dieren.

Het programma

Het evenement start rond 13.00 uur op het Kruisplein, gelegen aan de rand van het Oude Westen. Om 13.30 uur vertrekt de stoet, langs de Westersingel en de Nieuwe Binnenweg. Het eindpunt is het voorplein van de Paradijskerk, waar Bruce Rienstra, de pastoor van de Oud-Katholieke kerk, het gezelschap verwelkomt. In een gesprek met lokale krant de Havenloods zegt Rienstra: “We hopen de saamhorigheid en troost in de wijk te versterken, zowel tussen mensen en dieren als onderling, precies zoals Franciscus dat bedoeld had.”

In de Paradijskerk kunnen bezoekers genieten van een programma vol zang, zingeving, dierenkunst, een mini talkshow, fotoshoots, muzikale en circusoptredens, lekkere hapjes en informatie over dierenwelzijn. De dag wordt afgesloten met een overweging en de zegening van de dieren door pastoor Bruce Rienstra. Het hele evenement duurt van 13.00 tot 16.00 uur.