Tweede summer school trekt internationaal publiek

De summerschool wordt deze week gehouden in Utrecht (13-18 juli) en heeft een internationale groep studenten getrokken. Er zijn in totaal 15 studenten uit drie continenten, 8 landen, en 10 kerken.
De cursus is deel van het programma van Utrecht Summer School. De summer school biedt een eerste inleiding in de oud-katholieke theologie. De docenten van het Oud-Katholiek Seminarie, waaronder Aartsbisschop Joris Vercammen, verzorgen het programma (www.seminarie.okkn.nl). Prof. Dr. Peter-Ben Smit leidt de cursus, die vorig jaar ook al een groot publiek aansprak (meer dan 30 studenten).

Aandacht voor oud-katholieke theologie
De forse internationale belangstelling voor oud-katholieke theologie past bij de belangstelling die Oud-Katholieken in eigen land krijgen. In de afgelopen maanden was dit het geval rond het bezoek van de oecumenisch patriarch Bartholomeüs I en aartsbisschop em. Rowan Williams.

Inhoud van de summer school
Op het programma staan inleidingen in vakken zoals systematische theologie, oecumenische theologie, kerkgeschiedenis, en spiritualiteit vanuit oud-katholiek perspectief. Naast colleges krijgen de studenten ook een rondleiding langs Oud-Katholiek kunstbezit in Museum het Catharijneconvent en een excursie langs Utrechtse kerken.

De cursus begint met een kennismaking met de Oud-Katholieke Kerk nu: in een Eucharistieviering in de Utrechtse St. Gertrudiskathedraal op 13 juli (10.00). Hierin gaan pastoor Bernd Wallet en professor Peter-Ben Smit voor.

Summer School en Seminarie
Deze summerschool is deel van het aanbod van Utrecht Summerschool; het Oud-Katholiek Seminarie is momenteel de enige kerkelijke opleiding die aan de Universiteit Utrecht is gevestigd. Het Oud-Katholiek Seminarie zelf telt op het moment rond de 17 studenten, veel voor dit kerkgenootschap.

Voor meer informatie over deze cursus bij Utrecht Summerschool, zie: http://www.utrechtsummerschool.nl/courses/culture/old-catholic-theology-in-its-ecumenical-context , voor meer informatie over het Oud-Katholiek Seminarie, zie de website.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 17 juli 2014