De oud-katholieke bisschoppen wensen de gistermiddag verkozen Paus Franciscus veel zegen toe bij zijn zware taak om leiding te geven aan een wereldkerk in een tijd, waarin de secularistie in delen van de wereld ongenadig toe slaat.
De bisschop van Rome heeft voor oud-katholieken, net als voor de hele christenheid, een bijzondere betekenis. Graag vertrouwen we hem het voorzitterschap van het wereldepiscopaat toe, waarmee hij gezichtbepalend is voor de Universele Kerk. Daarbij zijn de waarden, waar Paus Franciscus wil staan, van groot belang: solidariteit met de armen, nederigheid en eenvoud, gebed en spiritualiteit. We kijken uit naar wat Franciscus I ons in dat verband te zeggen heeft en we hopen dat hij erin zal slagen de genoemde waarden ook binnen de Rooms-Katholieke Kerk verder ruimte te geven.
Het voorbeeld van Franciscus van Assisi is zeker in staat onze cultuur te verrijken met het zo nodige mededogen en gemeenschapsgevoel. Daarmee kunnen opnieuw de ramen open geduwd worden om uitzicht te hebben op Gods verbond met mens en wereld. Franciscus van Assisi was ook degene die naar de Sultan van Egypte trok om er voor vrede te pleiten. Met zijn wijze nederigheid was Franciscus een man van dialoog, ook van de interreligieuze dialoog. Daarom geeft het kiezen van deze naam door de nieuwe paus ons ook hoop voor het oecumenisch gesprek waarin het zo dringend nodig is enkele duidelijke stappen voorwaarts te zetten richting reële kerkelijke gemeenschap. In het bijzonder hopen we dat de rooms-katholieke/oud-katholieke dialoog op zijn steun en inspiratie zal kunnen rekenen. Op dit ogenblik is in die dialoog trouwens de rol van de paus in de wereldkerk aan de orde.
Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 14 maart 2013