Jongerenpastor Jutta Eilander-van Maaren haalt “met veel genoegen” kerkelijk examen

Dat Jutta een uitstekend jongerenpastor is en een vlotte meid, dat weet iedereen wel – dat zij ook een net zo prima theologe is met een voorliefde voor en beheersing van het werk van zeer gecompliceerde denkers, dat is minder bekend.

Met zulke woorden prees rector Mattijs Ploeger Jutta Eilander-van Maaren die op 25 augustus met een openbaar kerkelijk examen haar opleiding aan het Oud-Katholiek Seminarie afrondde. Deze combinatie van talenten belooft veel voor de toekomst, die voor Jutta binnenkort een pastorale taak in de parochie Utrecht brengt.

Jezelf worden ‘gemeenschap als rode draad’

Een Leitmotiv was tijdens het examen van Jutta het onderwerp van haar scriptie “Aan tafel! Over God, de ander en ik” – Eucharistische gemeenschap als gemeenschap van ware personen, uitgenodigd door God. Hierin vergelijkt ze centrale thema’s uit het werk van de invloedrijke Grieks-Orthodoxe theoloog Ioanes Zizioulas en de net zo belangrijke Anglicaanse theoloog Rowan Williams. Een belangrijke gedachte is daarbij dat je als mens pas werkelijk mens wordt in gemeenschap met anderen – en in die gemeenschap terecht komt door de doop en door leven in “tafelgemeenschap” met anderen in de Eucharistie.

In een boeiend vraaggesprek met de eerste examinator, dr. Mattijs Ploeger, in zijn rol als docent systematische theologie, liet de kandidaat zien dat ze de complexe denkwijzen van beide theologen uitstekend doorgrondde, ze op een heldere manier kon verwoorden, en laten zien op welke manier ze relevant zijn voor kerkelijk leven in de 21ste eeuw.

Dit laatste thema stond centraal in het tweede onderwerp van het examen, jongerenpastoraat, dat door de docent ecclesiologie, mgr. dr. Joris Vercammen, afgenomen werd. Hierin draaiden de vragen om de verbanden tussen sociaalwetenschappelijk onderzoek naar geloofs- en kerkbeleving onder jongeren, de kerkelijke houding ten opzichte van jongeren, en dit alles op de achtergrond van zowel de oud-katholieke realiteit als ook van het mensbeeld dat uit de scriptie sprak.

Oecumenische theologie vormde het derde en laatste onderdeel van het examen. Prof. dr. Peter-Ben Smit ging met de kandidaat in gesprek over een recente en spannende oecumenische dialoog: die tussen de Oud-Katholieke Kerk en de Kerk van Zweden (zie: http://www.utrechter-union.org/fman/258.pdf). Deze bijzondere dialoog slaat een brug tussen een kerk die door de Reformatie is gegaan en een zelfbewust katholieke kerk. Jutta liet zien dat ze ook deze materie uitstekend beheerst en kon verbinden met de gedachtegangen die ze in haar scriptie ontwikkeld had.


Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 27 augustus 2015