Bericht uit de IFI

Momenteel, van 1 – 21 maart, ben ik in het priesterseminarie ACTS van de Iglesia Filipina Independiente met wie onze kerk verbonden is.

Onze kerk en Missie St. Paulus geven op dit seminarie aan de volgende personen en aan een project ondersteuning:

Nestor Naciales, een van de studenten, wordt door ons ondersteund. Hij is een broeder van een kleine communauteit op het  eiland Palawan en legde daar de drie geloften af van armoede, celibaat en gehoorzaamheid. We wandelden samen naar de wekelijkse familyprayer die de studenten in de verschillende wijken rondom het seminarie verzorgen, als onderdeel van hun opleiding. Ik leer hem kennen als een optimistische jonge man, die veel grapjes maakt.


Ook Mariefe Revolido, de vrouw van Father Terry, wordt ondersteund. Zij werkt aan een promotie over feministische Mariologie, op haar werkplek in het centrale kantoor. Ze vertelt me dat ze in de laatste fase van het proefschrift zit: ze wacht op bericht over correcties die ze zal moeten doorvoeren én kijkt uit naar de datum van haar verdediging, maar die moet nog worden gepland.

Father Terry laat me een andere vorm van ondersteuning zien: de e-books in de bibliotheek. Ze zijn enkele maanden geleden in gebruik genomen en zowel de studenten als docenten en gasten zijn hier blij mee! Ze zoeken alleen nog iemand
om de e-books beter te categoriseren, want er zijn nu helemaal geen subcategorieën. Maar helaas kan ik hen daar niet behulpzaam bij zijn… Ze zijn hier wel gewend dat alles stap voor stap gaat.

Door: Leonie van Straaten, priester van het Aartsbisdom Utrecht

Amersfoort,  Bisschoppelijk Bureau, 11 maart 2019