Geeft Corona zicht op een alternatieve samenleving?

Bisschop en bankdirecteur in gesprek over nieuw houvast.

De wereld om ons heen is door de coronacrisis veranderd. De wereld waar we op vertrouwden, de dingen waar we houvast aan hadden, verdwenen. Misschien zijn wijzelf ook wel veranderd en hebben we het gevoel dat we overal buiten zijn komen te staan. Dat doet wat met ons vertrouwen en onze hoop. Kunnen kerken uitzicht geven op een alternatieve samenleving, tijdens en na corona? Kunnen zij vanuit het goede verhaal dat ze willen uitdragen nieuwe hoop en nieuw houvast bieden, en een stem hebben in het maatschappelijk debat? In een online-ontmoeting op maandag 18 januari 2021 vanuit de Grote Kerk in Den Bosch geven oud-katholiek emeritus aartsbisschop Joris Vercammen en directeur van de ASN-bank Arie Koornneef hier hun visie op. De bijeenkomst start om 20.00u en wordt voorafgegaan door een vesper in de Sint Janskathedraal, die ook online wordt uitgezonden.

Complottheorieën slaan bij veel mensen aan, of in ieder geval geven ze uiting aan wantrouwen in een samenleving die ingrijpend veranderd is. Het gevoel erbuiten te staan, niets in te brengen te hebben, is een gevoel van ballingschap dat ook gekend wordt vanuit de Bijbel. Joris Vercammen ziet in het verhaal van Job iemand die geen genoegen neemt met gemakkelijke antwoorden voor het kwaad dat hem overkomt en hem alles ontneemt. Jezus is voor hem iemand die mee-lijdt, die solidair is, aan onze kant staat. Van hieruit zal Vercammen beschrijven hoe de crisis uitzicht biedt op een andere samenleving, een alternatief voor de huidige crisis, en hoe kerken daar een rol in kunnen spelen. Arie Koornneef kijkt vanuit het perspectief van de economie en duurzaamheid naar deze vragen en reageert op de lezing van Vercammen.

Na een drukbezochte bijeenkomst tijdens de Week voor Gebed van de Eenheid vorig in het Jheronimus Bosch Art Centre met 600 bezoekers wordt dit jaar de bijeenkomst van de kerken in het bisdom Den Bosch noodgedwongen online gehouden. De lezing van Vercammen wordt steeds kort afgewisseld met pianomuziek door Henk van Tilburg, waardoor de bijeenkomst een ontspannen en inhoudelijk karakter krijgt. Ook kunt u reageren op de lezingen. Voor toegang tot de livestream van de lezingen kunt u zich opgeven via ticketl.ink/debatavond. Toegang kost €5.

De lezingen worden zoals elk jaar voorafgegaan door een vesper, een avondgebed, in de Sint Janskathedraal. Mgr. Joris Vercammen, ds. Erica Scheenstra en mgr. Gerard de Korte gaan daarin voor. Deze is live te volgen via het Youtube-kanaal van ‘Sint-Jan Den Bosch’ en start om 19.00u. De bijeenkomst wordt georganiseerd door een werkgroep vanuit het rooms-katholieke bisdom ’s Hertogenbosch en de protestantse classis Noord-Brabant Limburg Réunion Wallonne.

Let op: om toegang te krijgen tot de livestream is aanmelding noodzakelijk. Aanmelding kan online via ticketl.ink/debatavond, waarna u een ticket per mail krijgt toegestuurd en vlak voor de debatavond een email met de links. Aanmelding kost €5 (excl. ticket- en transactiekosten).