Portret bisschop Dirk-Jan Schoon onthuld

In de nodige pastorieën tref je ze aan, strenge heren (nog altijd geen dames) die vanuit hun lijst op je neerkijken. Soms rijk gekleed, vaak met een boek in de hand en soms met een schedel op een tafeltje. Al eeuwen lang is het gebruik om bisschoppen en pastoors op doek vast te leggen. Er is geen ontkomen aan, je staat dan echt in de geschiedenis.

Nu is bisschop Dirk-Jan Schoon een kenner en liefhebber van de geschiedenis, maar hij stribbelde aanvankelijk wel tegen toen de Haarlemse Bisschopskas hem bij zijn tienjarig bisschopsjubileum een portret aanbood.

Bisschop Dick Schoon en zijn vrouw Lidwien van Buuren onthullen samen het portret.

Het portret kwam er uiteindelijk toch en werd op zaterdag 2 juli 2022 in Haarlem onthuld. Bisschop Dick is staande afgebeeld met borstkruis en bisschopsring duidelijk zichtbaar, onmiskenbaar met een lichte ironische twinkeling in de ogen en een fiere houding. Mooi werk van de Amsterdamse schilder Magda Zimmerman.

Links: schilder Magda Zimmerman en rechts Johan Dekker, die namens de Bisschopskas het schilderij aanbood.

Aan de onthulling gingen de vespers van de apostelen Petrus en Paulus vooraf, waarbij de bisschop in zijn overweging sprak over gerechtigheid, Mattijs Ploeger muziek van Vierne liet klinken en enkele dames o.l.v. Lidwien van Buuren zongen als lijsters.

Tekst: Emile Verhey
Foto’s: Marina van der Waag