Frank Bangerter tot bisschop gewijd in Zwitserland

In een volgepakte Petrus & Pauluskerk in het Zwitserse Bern, werd Frank Bangerter afgelopen zaterdag tot bisschop gewijd. De nieuwe herder van de Oud-Katholieke Kerk van Zwitserland ontving de wijding uit handen van de Utrechtse aartsbisschop Bernd Wallet, co-consecratoren Maria Kubin, Matthias Ring en verschillende oud-katholieke en anglicaanse bisschoppen uit Europa.

In een bonte stoet van geestelijken, oecumenische gasten en kantonvertegenwoordigers werd Bangerter zaterdagmiddag naar het altaar van zijn bisschopskerk geleid, waar ruim vierhonderd aanwezigen zich hadden verzameld. Een meertalig groetwoord door de voorzitter van de Synodaalraad liet niet alleen het internationale karakter van de dienst zien, maar gaf ook een inkijkje in het leven van de Zwitserse kerk waar maar liefst vier talen gesproken worden.

‘Met mijn God spring ik over de hoogste muur

De schriftlezingen stonden in het teken van roeping. In de preek verbond bisschop van Haarlem Dirk Jan Schoon de roeping van Jeremia en de roeping van Jezus’ leerlingen, met de wapenspreuk van de nieuwe bisschop: “Met mijn God spring ik over de hoogste muur” (Psalm 18, 29). “Als bisschop ben je geroepen om bruggen te bouwen van de ene gemeenschap naar de andere – en in Zwitserland zou ik zeggen: van het ene kanton naar het andere – van de ene kerk naar de andere”, een uitdaging die volgens Schoon ook betekent een brug te slaan met de kerk van vandaag naar de wereld van morgen.

Aan het einde van de feestelijke wijdingsplechtigheid was de nieuwgewijde zichtbaar onder de indruk. Bangerter: “Nu heb ik jullie allemaal nodig om mijn ambt vreugdevol en waardig te kunnen uitoefenen ten gunste van onze kerk”. Dat de aanwezigen daarmee konden instemmen bleek wel uit het uitbundige applaus dat volgde op de officiële proclamatie die – naar Zwitsers gebruik – aan het einde van de dienst plaatsvond en waarmee Bangerter officieel als nieuwe bisschop werd bevestigd.

Frank Bangerter

De 61-jarige Frank Bangerter werd 24 mei dit jaar op de Synode in Aarau verkozen tot nieuwe bisschop van de Christkatholische Kirche der Schweiz, een kerkgenootschap met ruim 12.000 leden. Hij is daarmee de achtste bisschop en volgt emeritus bisschop Harald Rein op, die vorig jaar met pensioen ging.

Bangerter zal naast de leiding voor de Zwitserse kerk ook secretaris zijn van de Internationale Oud-Katholieke Bisschoppenconferentie, waarmee hij tevens een vertegenwoordigende rol namens de Unie van Utrecht zal vervullen.

Foto’s: Patrick Lüthy, IMAGOpress.com