Openingssymposium Centrum voor Contextueel Bijbellezen 12 september a.s.

Op 12 september a.s. organiseren de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) en Vrije Universiteit (VU) in samenwerking met Kerk in Actie te Amsterdam een symposium in het kader van de start van het Centrum voor de Contextuele Lezing van de Bijbel, welke voortkomt uit de Stichting Dom Helder Camara Leerstoel.
Het centrum voor contextuele bijbelinterpretatie onderzoekt hoe context en interpretatie samenhangen. Centraal staat de vraag welke context tot welke interpretatie leidt en hoe dat zowel het verstaan van de tekst als van een maatschappelijke context verheldert. Bijzondere aandacht krijgen interpretaties die bijdragen tot een menswaardiger samenleving. Hiermee zet het centrum het werk voort van prof. dr. Hans de Wit (VU) en bouwt voort op de erfenis van de Braziliaanse bevrijdingstheoloog Dom Helder Camara. Het centrum werkt samen met een aantal maatschappelijke partners, waaronder Kerk in Actie, het Nederlands Bijbelgenootschap, de VU Vereniging/Van Coeverden Adrianistichting, en kerkgenootschappen als de Doopsgezinde Broederschap en de Remonstrantse Broederschap.
Van september tot en met november verblijven veertien buitenlandse studenten aan de VU en PThU in kader van het programma “Bridging Gaps,” gecoördineerd door het centrum. De studenten vormen een community of learners, waarin contextuele en interculturele bijbelinterpretatie centraal staat.
Vanuit de PThU is prof. dr. Klaas Spronk aan het centrum verbonden, vanuit de CHE Windesheim dr. Hans Snoek, en vanuit de VU prof. dr. Peter-Ben Smit. Smit is per 1 september benoemd tot hoogleraar contextuele bijbelinterpretatie en houdt op 17 november zijn oratie.

Programma

13.30-14.00 Inloop met koffie, thee en muziek

14.00-14.20 Inleiding door Peter-Ben Smit over de doelstellingen en plannen van het Centrum

14.20-14.40 Toelichting door bestuurders vanuit de VU en PThU

14.40-15.10 Terugblik op het project Intercultureel Bijbellezen door Hans de Wit, Hette Domburg, Rommie Nauta

15.10-15.30 Pauze: Koffie, thee en muziek

15.30-16.00 Contextueel Bijbellezen in Nederland met o.a. Anne-Mareike Schol-Wetter en Klaas Spronk

16.00-16.30 Kansen voor Contextueel Bijbellezen

16.30-17.30 Afsluiting met borrel en muziek

Leden Centrum voor de Contextuele Lezing van de Bijbel:
Peter-Ben Smit, Hans Snoek en Klaas Spronk

Ter info: Inaugurele rede Peter-Ben Smit 17 november 2016
Op 17 november a.s. houdt Peter-Ben Smit zijn inaugurele rede ter aanvaarding van zijn ambt als Dom Helder Camara hoogleraar voor Contextuele Bijbelinterpretatie, één van de leerstoelen binnen het bovengenoemde centrum. De plechtigheid vindt plaats om 15.45u in de aula van de Vrije Universiteit.

U bent van harte uitgenodigd bij het symposium aanwezig te zijn. Aanmelden via de website.

Amerfoort, Bisschoppelijk Bureau, 30 augustus 2016