(Van) Wie is Willibrord?

De katholieke theologische faculteit in Utrecht organiseert een symposium onder de titel ‘(Van) wie is Willibrord? Gedeelde erfenis van verdeelde kerken’.
Het symposium is een gezamenlijk initiatief van Luce, het centrum voor religieuze communicatie van Tilburg University, en de leerstoel oude katholieke kerkstructuren aan de Universiteit Utrecht. Door dit symposium willen zij theologische inzichten over Willibrord vruchtbaar maken voor de praktijk. Het symposium komt in aanmerking voor studiepunten in de permanente educatie van predikanten en kerkelijk werkers.

Van wie is Willibrord? Gedeelde erfenis van verdeelde kerken.
Hij is de man die het christendom naar de lage landen bracht. Maar wat betekent Willibrord vandaag de dag voor Nederlandse christenen? Een actuele vraag, getuige het recente tumult rond de Utrechtse Willibrordprocessie. Op 7 november, zijn kerkelijke gedenkdag, is deze vraag het onderwerp van het symposium ‘Van wie is Willibrord’. Sprekers uit verschillende kerken, waaronder docent Wietse van der Velde en bisschop Dick Schoon, vertellen over Willibrord, de christenen die na hem kwamen, en over wat hij betekent voor zijn erfgenamen. EO-presentator en predikant Elsbeth Gruteke leidt de aansluitende paneldiscussie over de erfenis van Willibrord.
De erfenis van Willibrord ligt tastbaar in het hart van Utrecht. Archeoloog en theoloog drs. Dietske Bedeaux vertelt over de opgravingen op het Domplein, en hoe tastbaar erfgoed mensen helpt in het vormen van hun identiteit. Kerkhistoricus drs. Wietse van de Velde vertelt hoe Willibrord herinnerd en vereerd werd, en hoe dat ons beeld van hem vormt. Daarna volgt een paneldiscussie met de oud-katholieke bisschop Dick Schoon, PKN-praeses Karin van den Broeke, en Ton Huitink, de rooms-katholieke pastoor van Utrecht. De panelleden geven eerst hun reactie op de inleiders, en hun eigen visie op Willibrord. Daarna zullen ze met elkaar en met de aanwezigen in de zaal in discussie gaan over de vraag hoe de persoon van Willibrord vandaag verbindt of juist verdeelt.
Het symposium vindt plaats op maandagavond 7 november om 20.00 uur aan de Tilburg School of Theology, Nieuwegracht 61 te Utrecht. Deelname is gratis, maar er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Opgave is wel nodig, via: https://webapp.fkt.uvt.nl/dibsa/aanmelding/index?sdnr=172

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 30 september 2016