Seminarie en Ladies’ night

Inmiddels zijn er alweer meerdere dagen voorbij, waarop de internetverbinding niet toeliet om reportages te versturen. Tijdens deze dagen verbleef ik op Aglipay Central Theological Seminary. Ik kreeg er onder andere een tour van fr. Terry (dr. Eleuterio J. Revollido). Hij is sinds 1994 als rector verbonden aan het seminarie en bezig met opbouwen. Letterlijk, aangezien er maar een paar gebouwen waren en ook nog in verval. Maar ook de opleiding zelf moest nog opgebouwd. Stapje voor stapje kwamen de accreditaties en inmiddels is het seminarie op weg naar (hopelijk) een geaccrediteerde masteropleiding.
Ik mocht aan dit seminarie ook een lezing verzorgen, getiteld: Saints and Deceased: Commemorating and bearing witness. Het was opnieuw een gelegenheid voor eenheid in praktijk, leren van en met elkaar. De studenten en docenten waren geboeid door het onderwerp en op de momenten dat er gelegenheid was om vragen te stellen, werd dat ook veelvuldig gedaan.
Tijdens de koffiepauze van staf en gasten viel mijn oog op de krant. Heil Digong! was de kop met een foto van de president met zijn karakteristieke gebaar en een inzet van Hitler met zijn gebaar. Het lijkt nogal op elkaar. De president haalde Hitler aan om zijn methode om de drugs aan te pakken toe te lichten. We hadden een goede discussie over het onderwerp. Ik laat de politiek in mijn bijdragen doorgaans buiten beschouwing. Ik zie echter steeds bezorgdheid en vragen vanuit andere delen van de wereld. Natuurlijk leven die hier ook en ik hoorde al menig kritisch geluid in gesprek, in het nieuws, in de preek. De IFI heeft zich, net als andere kerken, ook al officieel uitgesproken. Zonder problemen te willen ontkennen, benadruk ik hier liever die andere kant van de grote vriendelijkheid en gastvrijheid van de mensen die ik ontmoet. De openheid en interesse. De werklust en het enthousiasme om van de wereld een betere plaats te maken.
Er was ook gelegenheid voor ontspanning en ontmoeting. Zo was er een “ladies’ night” georganiseerd, waarop alleen vrouwelijke priesters en seminaristen uitgenodigd waren en we op informele wijze met elkaar in gesprek konden gaan en ervaringen uitwisselen. Dat kon voortgezet worden tijdens een bezoek aan Tondaligan Beach.
Na de dagen aan het seminarie verplaatsten we ons naar Tarlac City op 2 oktober voor de 10-jarige gedachtenis van het sterven van bisschop Alberto Ramento. Hij werd op 3 oktober 2006 vermoord in diezelfde kerk. De plaats was sindsdien in verval en min of meer in onbruik. De nieuwe bisschop Dindo zag echter het belang van de plaats en was begonnen aan de renovatie. Ik mocht meevieren op het altaar en ook de communie uitreiken. Het was erg bijzonder om zo mee te kunnen vieren en kerkelijke gemeenschap in de praktijk te ervaren.

Helen Gaasbeek

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 3 oktober 2016