We hebben geen excuus meer

Op donderdag 24 april luidden de klokken van de Ste. Gertrudis met nog meer enthousiasme dan gebruikelijk: Zijne Alheiligheid Patriarch Bartholomeüs I werd feestelijk ontvangen door Aartsbisschop Joris Vercammen, de bisschop van Haarlem, het Metropolitaan Kapittel en het Collegiaal Bestuur van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland bij de aanvang van de pontificale vespers.
In de viering was een grote vertegenwoordiging van de Oriëntaalse, Orthodoxe en Anglicaanse Kerken aanwezig, die in Nederland samen met de Oud-Katholieken werken aan stuk realisatie van de oecumene. Deze groep in de wandeling OOAOO genoemd, had in de middag een ontmoeting met de Patriarch. Te gast waren ook kardinaal Eijk en bisschop De Korte van Rooms-Katholieke zijde en de diverse vertegenwoordigers uit de oecumene, waaronder ds. Klaas van der Kamp, secretaris van de Raad van Kerken in Nederland. De officiële dialooggroep van Orthodoxen en Oud-Katholieken is deze dagen bijeen in Amersfoort en was eveneens vertegenwoordigd in de dienst.
Aan de vespers werd muzikaal luister bijgezet door de beide organisten van de kathedraal, het Vesperkoor van de parochie van Den Haag, het Kathedrale koor en de Koorklas van de Buitenschoolse Koorschool Utrecht bij de oud-katholieke kathedraal. En de verzamelde gelovigen lieten zich ook niet onbetuigd: de hymne “Wij groeten u, o dag der dagen” klonk als een klok.
Bisschop Dirk Jan Schoon zong de Vredeslitanie met sonore stem. Aan het slot van de dienst hield aartsbisschop Joris een korte toespraak, die uitvoerig werd beantwoord door Patriarch Bartholomeüs, die vervolgens ook nog een geschenk in de vorm van een wierookvat aanbood.
Een dubbele zegen volgde en de kerk liep slechts langzaam leeg.

Veel tijd om te eten hadden de officiële gasten niet, want om 20.00 uur stond de Achtste Quasimodolezing op de rol. Tijdens de maaltijd maakte ook de burgervader van Utrecht nog zijn opwachting om de patriarch te begroeten.

Quasimodolezing
Patriarch Bartholomeüs begon zijn lezing met de verwijzing naar Psalm 19, waar de schepping wordt bezongen. Vervolgens wees hij op de orthodoxe theologie, waar de schepping onlosmakelijk verbonden wordt met de identiteit en de bestemming van de mensheid. We laten allemaal een ecologische afdruk achter. Die afdruk wordt echter zo zwaar dat het de draagkracht van de aarde te boven gaat en zijn met name de armsten, die hiervan het meest te lijden krijgen. De milieuproblematiek is hierdoor onlosmakelijk verbonden met het armoedevraagstuk.
Alleen door een gezamenlijke inspanning van religieuze leiders, wetenschappers, politici en het bedrijfsleven kan het tij nog worden gekeerd. Christenen hebben de opdracht als “eucharistische” mensen een ommekeer te maken in hun levenswijze. Er is in ieder geval geen excuus meer, alle informatie ligt er, de bekering van de mens, van ‘hebben’ naar ‘zijn’ is meer dan ooit aan de orde. De tekst van de lezing (Engels) is hier te vinden.

Op de lezing werd gereflecteerd door prof. dr. Jan-Peter Balkenende, voormalig minister president en tegenwoordig partner bij Ernst&Young. Vrijwel voor de vuist weg zette prof. Balkende een gloeiend betoog neer, waarin hij de handschoen oppakte.
Een tweede reflectie was van Erik Kemink, de CEO van CNG net, een dochteronderneming van Ballast-Nedam, die zich richt op duurzame mobiliteit. ‘Door een beroep op haar verbeeldingskracht kan religie ons helpen anders te gaan denken’ was een van zijn stellingen.
Van hoog gehalte waren de muzikale intermezzo’s van het Duo Danaë (Sabine Poiesz, viool, en Milou de Rooij, harp) en de avond werd uitstekend geleid door dr. Mattijs Ploeger, rector van het Oud-Katholiek Seminarie.
De kathedraal was geheel gevuld en het publiek liet horen de lezingen zeer te waarderen.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 25 april 2014

Ontmoeting met de rabbijnen van de Joodse gemeenschap:

Ontmoeting met de OOAAOO:

Vesperviering in de Ste Gertrudis:

Een maaltijd met gasten:

Quasimodolezing: