Jan Fondse en Adri Wijker-Zwart koninklijk onderscheiden

Vandaag, 25 april, is in het Huis van de Stad te Gouda Jan Fondse, parochiaan van Gouda en lector van het aartsbisdom Utrecht, koninklijk onderscheiden.
De versierselen behorende bij Lid in de Orde van Oranje-Nassau werden hem opgespeld door de burgemeester van de stad Milo Schoenmaker. De burgemeester noemde zijn buitengewone bijdrage aan de restauratie en onderhoud van de gebouwen van de Oud-Katholieke Kerk, zijn bijdrage als lector aan de vieringen en de liturgiecommissie, zijn lidmaatschap van het kerkbestuur, en zijn bestuurswerk voor de vereniging van eigenaren van een flatgebouw in Gouda.
Daarbij citeerde de burgemeester uit de aanbevelingsbrief van Joris Vercammen, aartsbisschop van Utrecht, dat Jan zijn taken vervult ‘met eigen deskundigheid, grote betrokkenheid en zorgvuldigheid.’
Aanwezig waren zijn partner Willem Pronk, en diverse vrienden en pastoor en leden van de oud-katholieke parochie van Gouda. Jan, die dacht voor een wandeling op pad te zijn gegaan, was duidelijk verrast toen bleek waarvoor hij was gekomen. Na de uitreiking van de onderscheiding volgde de felicitaties. De parochie is blij dat Jan op deze wijze in het zonnetje is gezet wegens zijn bijzondere en grote verdiensten die hij verricht voor de kerk.
Bron: pastoor H. Schoon

Hedenochtend werden in de oud-katholieke kerk van de heilige Agnes te Egmond aan Zee
zes personen door de burgemeester van Bergen-NH, mevrouw Hetty Hafkamp, koninklijk onderscheiden in de Orde van Oranje Nassau.
Eén van de gedecoreerden is Adri Wijker – Zwart, vanwege haar vele vrijwilligers werkzaamheden, o.a. voor de ouderen in de Prins Hendrik Stichting, voor de voetbal bij Egmondia en in de Oud-Katholieke parochie.

Bijzonder is ook te noemen dat de aanvraag voor deze onderscheiding mede gedaan is door haar – vorig jaar mei overleden – man Piet Wijker. Het gaf aan deze uitreiking een bijzondere kleur. Adri Wijker is ook verknocht 

aan de prachtige glas in lood ramen van de kerk, welke twee weken geleden werden teruggeplaatst, na een restauratie van enkele maanden. De burgemeester vertelde met gloed het één en ander over de ramen, de historie, de inhoud en wat díe ramen voor mensen betekenen in tijden van nood en verdriet. Een houvast, bv. voor Adri Wijker.
Bron: pastoor R. Scheltinga


Amersfoort, 25 april 2014