Patriarch Teoctist I van de Roemeens-Orthodoxe Kerk is maandag op 92-jarige leeftijd in Boekarest overleden. Hij was de vijfde patriarch van de Roemeense kerk, sinds die in 1885 een zelfstandig onderdeel van de orthodoxe gemeenschap werd.
Teoctist overleed volgens een arts van het Fundeni-ziekenhuis maandagmiddag om 17.00 uur aan ”complicaties aan zijn hart”, nadat hij een operatie aan zijn prostaat had ondergaan.
Teoctist werd in 1986 aartsbisschop van Boekerest en patriarch van de Roemeens-Orthodoxe Kerk, waarbij meer dan driekwart van de Roemenen is aangesloten. Hij leek trouw aan de communistische dictator Nicolae Ceausescu, die elke oppositie tegen zijn bewind met harde hand onderdrukte, maar koos die koers om vele kerkleden te beschermen. Teoctist verzette zich niet openlijk tegen de sloop van het historische centrum van Boekarest, waarbij ook tientallen historische kerken tegen de grond gingen.
Na de val van het regime van de communist Nicolae Ceausescu eind 1989 bood Teoctist zijn ontslag aan. De synode ging daarmee akkoord, maar nog geen vier maanden later was hij weer patriarch. De synode was onder de indruk van de brede steun, die Teoctist onder de bevolking en de geestelijkheid genoot. Bovendien was de gezondheid van de toen 74-jarige Teoctist goed. Veel Roemenen reageerden verontwaardigd.
In april 2002 bracht aartsbisschop Joris Vercammen een bezoek aan de patriarch in Roemenië en bezocht ook de verschillende diaconale projecten, die vanuit de Oud-Katholieke Kerk werden ondersteund. De relatie met de Roemeense kerk is met name tot stand gekomen door de contacten die door deken Jaap Spaans waren gelegd en de ontmoetingen met Metropoliet Daniël van Joasi. Hij is een van de meest dynamische figuren van de Roemeense kerk en erg actief in de Europese oecumene. Hij is ook een van de meest open bisschoppen die zeer goed de uitdagingen kent waarvoor we met zijn allen staan bij de opbouw van een nieuwe Europese samenleving. Voor hij bisschop werd was hij jarenlang docent aan het oecumenisch instituut van de Wereldraad te Genève.
Bron: ANP
Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 31 juli 2007