Mensenrechten in de Filippijnen

“Niemand zou mogen sterven vanwege zijn politieke voorkeur. De regering van de Filippijnen zou zich moeten schamen dat de mensen hun recht van vrije meningsuiting en vereniging niet vrijelijk kunnen uitoefenen.” Dat zei Tim Parritt, onderzoeker bij Amnesty International Southeast Asia toen AI haar 51 pagina’s tellende rapport “PHILIPPINES: Political Killings, Human Rights and the Peace Process" publiceerde.

Daarin spreekt AI haar grote ongerustheid uit over de verslechterende mensenrechtensituatie. Het rapport gaat in op de wrede aanvallen op politieke en maatschappelijke activisten die kritisch staan tegenover de regering Arroyo. Verschillende zaken worden in detail beschreven, waaronder de moord op de mensenrechten activiste Eden Marcellana, de boerenleider Eddie Gumanoy, Fr. William Tadena, Romeo Sanchez, de advocaat Abelardo Ladera en de catechist Pepe Manegdeg.
Het rapport toont aan, dat de regering Arroyo haar plicht tot bescherming van de rechten van haar burgers verzaakt en hoe dit het vertrouwen in het rechtssysteem bij de mensen ondermijnt. Het rapport beschrijft de recente golf van de aanvallen op politieke en maatschappelijke activisten in het licht van contra-rebellie en ‘anti-terroristische’ operaties.

Aldus de laatste uitgave van de berichten van de Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging (NFS) van 15 augustus. De NFS heeft o.a. de steun van aartsbisschop Joris Vercammen, die de Filippijnen in 2002 bezocht ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de Onafhankelijke Filippijnse Kerk.
Zeer recent was bisschop Godofredo David van de Filippijnse kerk aanwezig bij het Internationaal Oud-Katholieken Congres te Freiburg, waar hij ook kon spreken over de mensenrechten in zijn land.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 16 augustus 2006