Joris en Maria, een paar apart

De parochie van Sint Joris op ’t Zand te Amersfoort organiseert in het weekend van 21 en 22 april 2007 een festival rond Joris en Maria, een paar apart.

Zaterdag 21 april van 10.00 – 16.00 uur: Jorismarkt op het parkeerterrein hoek ’t Zand – Boldersstraat met kramen en activiteiten voor de kinderen.

Zondag 22 april om 10.00 uur: feestelijke eucharistieviering met als thema: Joris en Maria, samen sterk tegen het kwaad.

Zondag 22 april 15.00 uur:  Concert in het kerkgebouw door Flehite Sinfonietta o.l.v. Ali Groen. Met werken van Monteverdi, Cherubini, Mozart, Tsjaikovski e.d. Rondom Maria.
Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door Winterconcert “Du Chéne”.

De toegang tot het concert is gratis, reservering vooraf is noodzakelijk. U kunt reserveren bij de pastorie aan ’t Zand 15 en per email.

Presentatie van een boekje over Maria nu en het mirakel van Amersfoort.

Tijdens het weekend is het werk van de Amersfoortse kunstenaars Marijke Vijfhuizen, Adriana Nichting, Mary Treu, Coby Mosterd en Klaas op ’t Land te bewonderen. De kunstenaars hebben Maria als inspiratiebron genomen.

Achtergrond
Het spirituele leven van de stad Amersfoort is eeuwenlang sterk getekend door twee heiligen: Maria de moeder van Jezus en Sint Joris die de draak versloeg. Maar ook het stadsbeeld is bepaald door de Joriskerk op de Hof en de Onze Lieve Vrouwentoren. Nog steeds wordt de skyline van de stad gedomineerd door de rijzige toren, die in de wandeling ten onrechte vaak als Lange Jan wordt aangeduid.
In de oud-katholieke kerk aan ’t Zand komen beide heiligen samen. De parochie is de katholieke voortzetting van de oorspronkelijke Jorisparochie, die na de Reformatie de grote kerk moest verlaten. De patroonheilige ging dan ook mee.  In dezelfde kerk zijn ook de restanten aanwezig van het eenvoudige pijpaarden beeldje dat in de 15e eeuw tot allerlei wonderen aanleiding gaf. Dat leidde tot de bloei van pelgrimstochten naar Amersfoort met de bijbehorende welvaart en zelfs tot de bouw van de O.L.V. toren.  

Dit paar apart is voor de oud-katholieke parochie aanleiding tot de organisatie van een festival, dat tevens in het kader staat van 1000 jaar christendom in Amersfoort en omgeving.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 10 april 2007