Feestmaand goed gestart

De kop van de feestelijkheden in de 100 jarige Engelmunduskerk in IJmuiden is er af! Zaterdag 1 september jl. werd als eerste het jubileumboekwerk Levende stenen gepresenteerd in de bibliotheek van Velsen. Het fraai uitgevoerd boekje belicht vooral de mensen achter de parochie, de talloze activiteiten worden zichtbaar in de vele foto’s van de hand van Henk Groen. De tekst is verzorgd door Lidwien van Buuren, die daarmee voor haar vertrek nog een mooi visitekaartje heeft afgegeven. Het jubileumboek is gedurende de hele maand september bij alle jubileumactiviteiten te koop voor 10 euro.

Zondag 2 september was het groot feest. Om klokslag 15.00 uur trad de stoet van pastoors, oud-pastoors en uit de parochie voortgekomen geestelijken de kerk binnen voor de feestelijke eucharistieviering. Bisschop Bert van Haarlem was de celebrant en pastoor Dick Schoon verzorgde de preek.
Het streven van de parochie om het jubileum ook te benutten om zich te presenteren aan de gemeente Velsen, werd voor een deel al beantwoord door de aanwezigheid in de dienst van de burgemeester van Velsen met zijn echtgenote. De circa 350 aanwezigen zongen naar hartelust, ook de specifieke gezangen waarin de spiritualiteit van de parochie naar voren kwam. Muzikaal werd de dienst deskundig opgeluisterd door het parochiekoor en Mattijs Ploeger aan het orgel.
De voorzitter van het kerkbestuur Ir. Jaap Wijker kraakte enkele kritische noten over de toekomst van de IJmuidense parochie(s) in zijn afsluitende toespraak. Een toekomst, die zeker ook aan bod zal komen in de vier talkshows De stoel van IJmuiden, die in de loop van de maand worden uitgezonden op SeaPort-TV. Jaap Wijker mocht tevens het jubileumgeschenk van de zusterparochie (Adelbertus) in ontvangst nemen, een schitterende icoon met de apostel der Nederlanden Willibrord en natuurlijk de heiligen Engelmundus en Adelbertus.

Zie tevens eerder bericht over de feestmaand.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 3 september 2007