18e eeuws orgel Krommenie weer als nieuw

Na een restauratie van ruim een jaar werd op zondagmiddag 3 februari jl. het orgel van de parochie Krommenie weer officieel ingebruik genomen.

De kerk zat die middag vol met parochianen, belangstellenden en de vele sponsors en donoren van deze restauratie.
De adviseur, pastoor J. Spaans, gaf een toelichting op de restauratie. Verder demonstreerde de orgelbouwer, de heer J.C. van Rossum, de mogelijkheden van het orgel.
Het orgel werd verder bespeeld door de vaste organisten van de parochie, de dames Smit-Maan, Ouwens-van der Veer en Rietberg-Noot en de vorige pastoor, Mattijs Ploeger.

Door de restauratie klinkt het orgel weer als een ambachtelijk achttiende eeuws orgel. Orgelbouwer van Rossum heeft de binnenkant helemaal gerestaureerd op basis van het pijpwerk dat het best bewaard was gebleven.
Van de buitenkant waren nog veel houten onderdelen bewaard gebleven, zodat het timmerwerk goed kon worden hersteld. Voordat het orgel geschilderd werd is onderzoek gedaan naar de oorspronkelijke kleuren. In die kleuren is het orgel nu weer geschilderd.

De restauratie heeft in totaal € 100.000,– gekost. Pastoor Liebler wijdt het orgel inNaast een eigen bijdrage van de parochie hebben verschillende fondsen in de kosten bijgedragen.
In deze tijd, waarin steeds meer kerken gesloten en gesloopt worden, is het kerkbestuur blij en trots dat na de restauratie van kerk en pastorie nu ook de restauratie van het orgel is afgerond.

Een bijdrage van Philippine Brouwer-Stam

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 6 februari 2008