Actie tegen clusterbommen

IKV Pax Christi voert actie tegen clusterbommen en ‘bombardeert’ vandaag het Plein in Den Haag met ‘blindgangers en M261 bommen’. Vanavond vindt in de Tweede Kamer het algemeen overleg plaats over clustermunitie. De vredesbeweging nodigt voorafgaand hieraan Kamerleden uit om over de clustermunitie te lopen, waarna een reëel aantal ‘bommen’ zal ontploffen.

Met deze ludieke actie roept de vredesbeweging de Tweede Kamer op om te pleiten voor een alomvattend verdrag. Dit verdrag moet bevatten een verbod op het gebruik, produceren, doorvoeren en opslaan van clustermunitie, een alomvattende definitie van clustermunitie die geen ruimte laat voor uitzonderingen en waarin slachtofferhulp centraal staat.

Nederland neemt deel aan de slotconferentie tegen clustermunitie in Dublin, die volgende week maandag 19 mei begint. De Nederlandse delegatie pleit voor uitzonderingen op het verbod voor bepaalde typen clustermunitie. Op deze manier pleit Nederland – samen met enkele andere westerse landen – voor een zwak verdrag.

De conferentie wordt geopend door de Ierse Minister van Buitenlandse Zaken Micheál Martin, UNDP vertegenwoordiger Ad Melkert, de voorzitter van het Internationale Rode Kruis Jakob Kellenberger en de Servische voormalig ontmijner Branislav Kapetanovic. Hij is zelf overlevende van ontplofte clustermunitie en woordvoerder van de clustermunitie coalitie, een koepel van niet-gouvernementele organisaties.

De Dublin-Conferentie (19 – 30 mei) over Clustermunitie is de vijfde mondiale conferentie van het Oslo-proces over clustermunitie, ingezet door Noorwegen in november 2006. Als het tot een verbod komt, zal dit het meest toonaangevende ontwapeningsverdrag sinds decennia zijn. Ondertekening zal dan in december 2008 in Oslo volgen.

Meer dan 98% van de slachtoffers van clustermunitie zijn burgers, die niet alleen tijdens maar ook lang na een conflict getroffen kunnen worden door achtergebleven submunities. Onontplofte clustermunitie maakt tot op de dag van vandaag slachtoffers.

IKV Pax Christi voert grootschalige actie tegen clusterbommen. Afgelopen dinsdag stuurde de vredesbeweging alle Kamerleden de dvd Bombardeer de clusterbom tot ongewenst afval. In enkele minuten schetsen slachtoffers van clustermunitie de enorme gevolgen van die ene clusterbom, die voorgoed hun leven veranderde. Bisschop Ad Van Luyn en Kees Homan, generaal-majoor der mariniers b.d. en verbonden aan Instituut Clingendael, spreken in de dvd hun verontwaardiging uit over het Nederlandse beleid. Tegelijkertijd voert IKV Pax Christi actie met radiocommercials en een petitie tegen clusterbommen, die Jan Pronk en generaal-majoor der mariniers b.d. Patrick Cammaert al ondertekenden. De dvd Bombardeer de clusterbom tot ongewenst afval is te zien en te downloaden op www.ikvpaxchristi.nl.

IKV Pax Christi is medeoprichter van de Clustermunitie Coalitie (CMC), een coalitie van inmiddels meer dan 250 maatschappelijke organisaties uit de hele wereld,die samen ijveren voor een internationaal verbod op clustermunitie. Meer informatie is te vinden op: www.stopclustermunitie.nl

Bron: IKV Pax Christi
Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 15 mei 2008