Bericht uit Taizé (2)

Opnieuw een teken van leven uit Taizé, ditmaal van Alja Scheltinga. In de loop van het komend weekend keert de groep weer terug naar Nederland.

(Donderdag 17 juli) Om half acht ging de wekker zodat we netjes om kwart over 8 in de kerk waren. Na de ochtenddienst met nog heel veel meer andere jongeren en een enkel verdwaald niet zo heel jong persoon, in de rij voor je ontbijt. Aansluitend aan het ontbijt door naar de bijbelintroductie door broeder Hektor. De eerste twee brieven uit Openbaringen legt hij heel uitgebreid uit met verwijzingen naar andere bijbelboeken. Na een uur introductie met mijn kleine groepje de tuin in om te praten over drie bijgeleverde vragen. 

Om half 1 was het alweer tijd voor de middagddienst. Ook na deze viering weer in de rij voor het eten. Vaak hoor je in een onbegrijpelijke taal iets dat vertaald zal lijken op “eet smakelijk”. Ook deze maaltijd eet je zittend op de grond.

Aangezien ik geen werk heb en ook geen bijbelintroductie, ben ik met een boek in de stiltetuin gaan zitten om wat te lezen en rond te lopen.
Rond 5 uur weer terug voor de thee en daarna bij de tent zitten kletsen.

Om half 7 samen met Suzanne en Klara in de rij gaan staan om eten uit te delen. Na wat heen en weer geloop ging ik lepels uitdelen. Toen mijn rij gesloten werd ben ik zelf eten gaan halen. Die avond was het aardappelpuree met een afgekoeld ei, brood met kaas, een appel en koekjes. Na het eten weer naar de kerk voor de laatste viering die dag. Na de dienst nog een uur bliJven zitten.

Vervolgens met een andere Nederlander een onzinige discussie gevoerd of een vlieg kan denken, over of een losse oorlel beter is of niet, of een blauw drinkkommetje op de bank moest blijVen staan. Toen de nachtwacht zei dat we of de kerk in moesten of naar de tent zijn we toch maar ons bed ingedoken. 

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 18 juli 2008