Het heeft veertien jaar geduurd voordat de Church of England, de moederkerk van de wereldwijde Anglicaanse kerkgemeenschap, de laatste stap heeft gezet in het proces van het openstellen van het ambt voor vrouwen.
De algemene synode stemde na een hele lange zitting op maandagavond 7 juli te York in met het voorstel om vrouwen ook toe te laten tot het bisschopsambt.
De drie ‘huizen’ (bisschoppen, geestelijken en leken) moesten alle instemmen. De priesters waren duidelijk het meest uitgesproken 124 tegen 44, bij de bisschoppen was de verhouding 28 tegen twaalf en bij de leken 111 tegen 68.
De synode wees met kleine meerderheid een voorstel af om ‘superbisdommen’ op te richten die alleen door mannen mogen worden geleid. Ook voelde zij niet voor het stichten van aparte bisdommen voor parochies die vrouwelijke bisschoppen afwijzen. Wel besloot de synode dat zij wegen blijft zoeken om tegenstanders van toelating van vrouwen tot het bisschopsambt binnen de kerk te houden.
Anglicaanse kerkprovincies die al vrouwelijke bisschoppen kennen zijn: Australië, Nieuw-Zeeland, Canada en de Verenigde Staten.
Het beleid om de openstelling van het ambt in drie fasen te behandelen stelt wel vragen bij de ambtstheologie. De oud-katholieke kerken spreken liever van het drievoudig ambt, het besluit van de Nederlandse kerk om het ambt open te stellen voor de vrouw in 1998 maakte dan ook geen onderscheid tussen dat van diaken of bisschop. In de praktijk echter is er nog geen vrouwelijke oud-katholieke bisschop gekozen in de kerken van de Unie van Utrecht, hoewel er bij de verkiezing van de bisschop van Haarlem op 19 april jl. wel twee stemmen op een vrouwelijke kandidaat werden uitgebracht.
Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 8 juli 2008