La Nativité du Seigneur in Ste. Gertrudis

Op vrijdag 18 december om 20.00 uur speelt Piet van der Steen in de Oud-Katholieke Kathedraal Ste. Gertrudis aan het Willemsplantsoen te  Utrecht op het Blank/Van Eeken-orgel (1968) aldaar de gehele orgelcyclus La Nativité du Seigneur van de Franse componist Olivier Messiaen. De toegang is vrij.

La Nativité du Seigneur is een grootschalig orgelwerk over Kerstmis; het omvat negen delen en duurt rond 55 minuten. De toen 27-jarige Messiaen schreef het werk in 1935. Hij ‘boventitelde’ elk deel met een korte bijbeltekst die, voorafgaand aan de uitvoering, door Elly Hessel zal worden gelezen. 

Messiaen heeft zich in zijn lange loopbaan als componist altijd aangesproken geweten door religieuze thematiek, door de bijbelse beelden en verhalen. Alleen al voor orgel schreef hij tussen 1933 en 1984 zeven grote cycli over onderwerpen als Kerstmis, Pasen, Hemelvaart, de Triniteit, etcetera. La Nativité du Seigneur is de tweede in deze reeks, en geschreven in een toendertijd sterk vernieuwend muzikaal idioom. Harmoniek, melodiek, ritmiek, klankkleur en vorm zijn de muzikale elementen waarin de componist aan zeer oorspronkelijke ideeën gestalte gaf. Ook in latere orkestwerken, liederencycli, etc. zou hij deze ideeën nog verder uitwerken. Messiaens muzikale taal is direct herkenbaar, zijn grote creativiteit maakt hem tot één van de grootste componisten van de twintigste eeuw.

In de jaren negentig maakte Piet van der Steen, vaste organist van Ste. Gertrudis/Utrecht, een CD-opname van het volledige Messiaen-orgelwerk (label VPRO ‘Eigenwijs’, informatie: stg.orgelprojecten@online.nl).

Bij dit bijzondere kerstconcert is iedere belangstellende van harte welkom.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 15 december 2009