Webmasters aller parochies verenigt u!

Nieuws voor webmasters van de parochies, die met het landelijke CMS systeem (het ‘SyncCMS’) werken.

Het gaat vooruit met de websites van de Oud-Katholieke Kerk! Er zijn nu al 21 parochies, staties en kerngroepen aangesloten op het CMS (Content Maneagement System), zoals ter beschikking gesteld door Sync. Creatieve producties. Hier en daar wordt er bijzonder actief gebruik van gemaakt, andere parochies blijven wat achter, maar het systeem  blijkt goed te functioneren.
Ook achter de schermen zijn er inmiddels heel wat technische aanpassingen gerealiseerd, die de websites sneller en beter beheersbaar hebben gemaakt en die de gebruikers ook meer mogelijkheden geven.

Vier redenen voor dit bericht:

 1. Nieuwe mogelijkheden van het systeem
 2. Aanpassing van uw website aan voorlopige standaard
 3. De handleiding komt eraan!
 4. Trainingsdag voor webmasters

ad 1) Nieuwe mogelijkheden & aanpassingen:

 • Verbeterde rechtenstructuur
 • Fotogallery
 • Plaatsen van enkele muziek- en videobestanden / afspeelijsten met meerdere AV bestanden
 • Organiseren van uw site vanuit een nieuwe paginaboom
 • Nieuwsbrieven
 • ‘Admin.site’: Meer mogelijkheden om uw site zelf aan te passen (layout, kleuren, headerplaatje)
 • Ingebouwd: Google analytics en Google verificatie

Op de trainingsdag (zie hieronder) zullen deze mogelijkheden nader worden uitgelegd.

ad 2) Parochietemplate

Om de technische aanpassingen voor iedere parochie beschikbaar te maken zullen in de loop van de komende weken alle parochiewebsites een technische facelift krijgen en worden aangepast aan één ‘parochie-template’. Sommige parochies draaien nog onder een verouderde versie van het systeem en moeten worden ‘ge-upgrade’ om van de nieuwe mogelijkheden gebruik te kunnen maken. Soms zal dat resulteren in een iets gewijzigde lay-out. Schrik niet te erg, later kan de layout weer aan de eigen wensen worden aangepast.

ad 3) Handleiding

Een uitgebreide handleiding voor het systeem is in de maak! Zowel als in PDF-vorm (om eventueel te printen) als op de site van Sync. Creatieve Producties (om online te raadplegen) vindt u vanaf half januari de mogelijkheid om alle ins en outs van het systeem te ontdekken.

ad 4) Trainingsdag

Na twee succesvolle eerdere afleveringen zullen er op 30 januari weer trainingsbijeenkomsten voor OKK-webmasters worden georganiseerd. Om het systeem (beter) onder de knie te krijgen, tips en trucs op te pikken en om met elkaar ideeen en ervaringen uit te wisselen. Kom zelf en neem nieuwe vrijwilligers mee, die de site van uw parochie willen gaan helpen bijhouden.

We hebben de dag in tweeen gedeeld: ’s morgens voor de ‘nieuwelingen’, die nog met met het systeem moeten leren werken en ’s middags voor de ‘gevorderden, die meer willen weten van de fijne kneepjes van het systeem. U kunt desgewenst beide sessies meemaken.
Probeer tenminste een van de bijeenkomsten bij te wonen. Dit is de plaats waar vragen gesteld kunnen worden, ook om te vermijden dat Emile Verhey of ik telkens vragen van webmasters individueel moeten beantwoorden.

Datum: 30 jaunuari 2010

Plaats:
Prins Bernardstraat 2
Hilversum

(Boven de KPN winkel op de hoek Groest en Prins Bernhardstraat,
vier minuten lopen vanaf station Hilversum Centraal station)

Tijden:
Ochtendsessie (voor beginners en opfrissers) 10.00 – 12.30 uur
Middagsessie (voor ‘gevorderden’) 14.00 – 16.30 uur

Opgave graag vooraf bij buro@okkn.nl

Met een hartelijke groet,
Dio van Maaren