“Op zoek naar een duurzame spiritualiteit”

Wat is betrouwbare spiritualiteit? Wat is spiritualiteit die houdbaar is? Dat is het onderwerp van de jaarlijkse schrijfwedstrijd van VolZin, tijdschrift voor zinvol leven. Spiritualiteit doet zich heden ten dage voor in meervoud. Het aanbod aan wijsheid en adviezen, aan oefeningen en leefregels, aan spirituele do’s en don’ts is enorm. Dat roept de vraag op. Wat is duurzame spiritualiteit? Welke spiritualiteit heeft kwaliteit? Prozaïsch gezegd: waarmee is een mens geholpen? Wat werkt? En waarmee wordt mensen een rad voor ogen gedraaid? Vervolgens: waar kunnen we terecht voor zo’n duurzame spiritualiteit? Moeten we ons daarvoor wenden tot de grote religieuze of filosofische tradities, of gaan we liever te rade bij leraren en meesters die voorleven wat zij zeggen? Of moeten we juist leren tradities en voorbeelden los te laten en leren luisteren naar de stem van ons hart? Het gaat bij deze schrijfwedstrijd dus niet zozeer om een spiritualiteit van de duurzaamheid (milieu), maar eerder om de duurzaamheid (houdbaarheid) van de spiritualiteit.
Samengevat luidt de opdracht voor de VolZin-opinieprijs 2010:
Schrijf een persoonlijk getoonzet opinie-artikel, essay of betoog over de kwestie: Hoe ziet een duurzame spiritualiteit eruit, wat zijn haar kenmerken, wat zijn haar adviezen en levenswijsheden? Wat zijn haar vruchten, haar resultaten? En: waar is een dergelijke spiritualiteit te vinden, wat zijn betrouwbare bronnen voor duurzame spiritualiteit? 
 
Voorwaarden
• De VolZin-opinieprijs staat dit jaar open voor alle leeftijden.
• De bijdragen van maximaal 1700 woorden moeten ingezonden worden voor 1 juli 2010.
• Inzendingen dienen digitaal (in Word) te worden aangeleverd – per email (aan redactie@volzin.nu) of op diskette (Postbus 9435, 3506 GK Utrecht) – voorzien van naam, adres, leeftijd, geslacht, (voormalig) beroep en de aanduiding ‘VolZin-opinieprijs 2010’.
• Inzending verleent VolZin het recht van eerste publicatie van de winnende bijdragen.
• Over de inhoud en de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

De inzendingen worden beoordeeld aan de hand van de volgende criteria. De bijdrage:
• bestaat uit een persoonlijk getoonzette uitwerking van het thema;
• is origineel van inhoud en invalshoek;
• is helder van stijl en toegankelijk geschreven.

Prijzen
Uit de inzendingen wordt een eerste, tweede en derde prijs gekozen. De winnaars ontvangen een geldbedrag van respectievelijk 1000, 500 en 300 euro en hun artikelen worden gepubliceerd in VolZin.

Jury en prijsuitreiking
De jury staat onder leiding Kick Bras (predikant, voorzitter PKN-platform voor meditatie Vacare), en is verder samengesteld uit: Desiree Berendsen (kerkelijk-cultureel werker, Domkerk, Utrecht; godsdienstfilosofe), Jan van Hooydonk (secretaris jury, hoofdredacteur VolZin), Mariken Roes (bestuurslid Stichting VolZin, uitgever Valkhof Pers), Hein Stufkens (auteur, programmamaker, dichter), Nuweira Youskine (journaliste, islamologe, columniste VolZin).
De officiële uitreiking van de prijs zal plaatsvinden tijdens de VolZin-lezing, zaterdag 6 november 2010 in Amsterdam. Zie ook: www.volzin.nu.