Lezing en presentatie door Wim Cerutti over pastoor Bloemert (1585-1659)
De Haarlemse weldoener pastoor Bloemert was de stichter van het Broodkantoor in de Lange Veerstraat, een soort zeventiende-eeuwse Voedselbank.
Zijn Broodhuisje, inmiddels een rijksmonument, staat er nog steeds. Het zal volgende jaar worden gerestaureerd en beperkt voor het publiek open worden gesteld.
Een tweede stichting van Bloemert is de voormalige schuilkerk aan de Kokstraat/Bakenessergracht, eveneens een bijzonder historisch maar weinig bekend gebouw in Haarlem.
Op woensdag 24 maart houdt de historicus Wim Cerutti een presentatie over de schuilkerk en het broodkantoor, beide gesticht door de Haarlemse pastoor Bloemert (1585-1659).
Bloemert stichtte in 1636 de katholieke schuilkerk in een voormalige brouwerij. In 1938 verhuisden de parochianen, inmiddels behorend tot het oud-katholieke bisdom Haarlem, naar een nieuw gebouwde kerk aan de Kinderhuissingel, waar de lezing wordt gehouden. Over de stichter van schuilkerk en broodhuis, de Haarlemmer Bloemert, schreef Cerutti onlangs een biografie (De Haerlemsche Augustijn, Pastoor Bloemert (1585-1659) en zijn broodkantoor, Haarlem 2010).
Tijdens de lezing zal Cerutti een aantal door Bloemert verworven kostbare voorwerpen tonen, zoals kerklinnen, zilver en schilderijen. Vrijwel niemand kent deze.
Cerutti zal ook vertellen over de vermaarde Franse filosoof Descartes, die lang in de buurt van Haarlem heeft gewoond en een goede vriend van Bloemert was en over Vondel, die drie gedichten op Bloemert maakte.
Lezing over Bloemert: 24 maart, aanvang 20.00 uur, in de Oud-Katholieke Kerk, Kinderhuissingel 76, Haarlem, toegang gratis.
Bron: Parochie Haarlem
Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 19 maart 2010