Directeur IKON: “kruidige radiojournalistiek die veel luisteraars trekt, gaat verloren”
Het Radio 1-programma De Andere Wereld van de IKON wordt van de nieuws-en actualiteitenzender afgehaald, ondanks het feit dat dit programma meer dan voldoet aan alle daarvoor gestelde eisen. Zo blijkt uit de plannen die de Radiodirectie van de Publieke Omroep (NPO) heeft gepresenteerd. De IKON heeft scherp protest aangetekend tegen deze beslissing van de NPO om een programma te stoppen dat al meer dan 34 jaar een geheel eigen bijdrage levert op de nieuwszender en bijzonder positief wordt gewaardeerd door o.a. de kerkelijke achterban. Ook andere omroepen hebben aangegeven niet blij te zijn met het besluit van de NPO. “Verlies van kwaliteit gaat hiermee gepaard met kapitaalsvernietiging, een beslissing die zeker in deze tijd niet is uit te leggen”, aldus directeur Martin Fröberg van de IKON. Reden tot het voornemen is de komst van nieuwe omroepen en de daardoor ontstane krapte in het uitzendschema.
In het meerjarenbeleidsplan van de NPO staat dat de nieuwe opzet van Radio 1 zich onder meer moet gaan onderscheiden met de kernwaarden ‘spraakmakend’ en ‘maatschappelijk betrokken’, twee terreinen waarop De Andere Wereld nou juist bovengemiddeld goed scoort. Het programma biedt het door NPO gewenste venster op de wereld, enerzijds met zorgvuldig gemaakte en gemonteerde binnenlandreportages; daarnaast is het nog één van de weinige radioprogramma’s dat zelf vrijwel maandelijks diepgravende buitenlandreportages maakt. De uitzendingen hebben goede luistercijfers (tegen de 200.000 luisteraars per keer), een marktaandeel van rond de 25% en een internetsite die in de top 25 van beste internetsites van de publieke omroep staat. Bovendien heeft De Andere Wereld in de columnist André Manuel alle zondagen van het jaar een uiterst scherp en geestig commentator bij de actualiteit. Fröberg: “De IKON geeft door de onderwerpkeuze in het programma maximaal invulling aan de door de publieke omroep gewilde diversiteit. Het is dan ook op zijn zachtst gezegd navrant dat juist dit programma omwille van omroeppolitieke redenen niet wordt geplaatst. De NPO kiest er voor om een cijfermatig probleem op te lossen in plaats van de eigen inhoudelijke beleidsvoornemens uit te voeren.”
Het programma wordt gemaakt vanuit een typische IKON-invalshoek die ook door de kerkelijke achterban zeer positief wordt gewaardeerd. Uit reacties blijkt, dat velen gehecht zijn aan de start van de zondag met De Andere Wereld. Het programma moet als het aan de NPO-zendercoördinator Radio 1 ligt plaats gaan maken voor een zuiver seculier programma waarin het ‘goede nieuws’ het hoofdaccent moet krijgen met rubrieken als ‘Held van week’ en ‘Wat voor mooie dingen staan er komende week te gebeuren?’. Fröberg: “Kwalitatief en creatief gemaakte, hoogstaande radio die veel luisteraars trekt op zondagochtend gaat door de beslissing van de Radiodirectie NPO verloren. En dat terwijl de politiek zich afvraagt waarin de publieke omroep zich nog onderscheidt van andere aanbieders van media.”
Henk Hagoort van de Raad van Bestuur heeft eerder opgeroepen tot een ‘kruidiger programmering’ waarin de maatschappelijke betrokkenheid een duidelijke plek heeft. “In dat licht is het onbestaanbaar dat een bewezen kruidig journalistiek programma als De Andere Wereld moet verdwijnen als het aan de zendercoördinator van Radio 1 ligt. Woorden en daden van de NPO staan blijkbaar ieder in een andere wereld”, aldus Fröberg. De IKON roept de Raad van Bestuur dan ook op om het plan ongedaan te maken.
Bron: IKON Hilversum, 21 april 2010
De IKON verzorgt ook de (zeer bescheiden) zendtijd van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland.
IKON ook uw omroep.
Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 23 april 2010