Nog snel even bestellen: de Missiekalender 2012

De titel voor de missie kalender 2012 is: Ziel van de Andes. De kunstenaar is Jaime Colan uit Peru. Zijn grootste rolmodel is de schilder Van Gogh. “Vooral de armoede in zijn schilderijen inspireert me, maar ook de zon en het kleurenpalet.” aldus Colan.

In zijn eigen werk zien wij vaak het thema armoede, afgeschilderd in een Peruaanse setting. De kloof tussen rijk en arm in Peru is iets dat het hart van de kunstenaar raakt.
 
Een ander thema dat de kunstenaar bezighoudt is het feit dat het niet goed gaat met moeder aarde of wel ‘Pachamamma’ zoals de Andes-indianen haar noemen. “Ik laat in mijn schilderijen zien dat het anders moet, dat wij meer respect moeten hebben voor de natuur, ons milieu, de schepping.”
 
Colan’s vader is een Quechua indiaan, zijn moeder mesties (van gemengd ras). De Indiaanse invloed zien wij ook terug in zijn werk. In de afbeelding voor de maand juni zitten een boer en een boerin naast elkaar. Een kolibrie en een valkje zijn bij hen. De vogels staan in de Indiaanse cultuur voor de relatie met God en de voorouders, en geloof en liefde voor het leven.
In het plaatje voor juli worden een bloemenverkoopster en een schoenpoetstertje vergezeld door een kolibrie. Die vogel zou verlichting brengen aan mensen die het moeilijk hebben.

In de kalender zijn de drie wijzen bij de geboorte van Jezus vervangen door figuren uit de regio’s van Peru: de  kust, de bergen en het Amazone-dal. De afbeelding van de opstanding van Christus heeft een Latijns Amerikaans tintje gekregen.

Colan zegt “Peru verliest zijn ziel. Daarom nemen mensen die muziek maken een bijzondere plaats in mijn werk in. In de oude muziekinstrumenten klinkt immers de ziel van de Andes”.

Die ziel wil de redactie van de kalender ook laten zien.

De kalender kost 8 euro en de opbrengst komt ten goede van het werk van de Missie Sint Paulus. Meer informatie kunt u ook vinden op www.missiesintpaulus.nl. U kunt de missie kalender bestellen bij de contact persoon van uw parochie.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 27 september 2011