Met Benedictus in de trein

Op uitnodiging van Paus Benedictus XVI neemt aartsbisschop Joris Vercammen, als president van de Unie van Utrecht, vandaag deel aan de dag van reflectie, dialoog en gebed voor vrede en gerechtigheid in de wereld.

Samen met honderden afgevaardigden van andere kerken en andere religies stapte bisschop Vercammen vanmorgen vroeg in de trein, die het gezelschap van Rome naar Assisi bracht. In de basiliek van de heilige Maria van de engelen worden de gasten verwelkomd en toegesproken door de paus. Er wordt ook een video gepresenteerd van de eerste maal dat een dergelijke oecumenisch en interreligieus gebedsmoment werd gehouden in Assisi, nu vijfentwintig jaar geleden. De toenmalige aartsbisschop Antonius Glazemaker was daarbij aanwezig.

Na een sobere maaltijd, als teken van solidariteit met hen, die niet in vrede kunnen leven, volgt een tijd van persoonlijk stil gebed en meditatie. Rond half drie begint een soort pelgrimstocht van alle aanwezigen (waaronder vele jongeren) in Assisi naar het plein van de heilige Franciscus. Paus Benedictus en de delegaties voegen zich daar later bij de aanwezigen. Hier worden de verschillende bedes om vrede door religieuze leiders uitgesproken met aan het slot die van de paus. Na een bezoek aan het graf van Franciscus keren de delegaties weer terug naar Rome.

Op vrijdagochtend volgt een ontmoeting van de paus met de delegatieleden en wordt nog een lunch aangeboden door de Kardinaal Staatssecretaris in het Vaticaan.

Aartsbisschop Vercammen is ervan overtuigd dat deelname aan deze bijeenkomst van belang is voor de Oud-Katholieke Kerk, vanwege haar aard om verbinding en participatie na te streven. 

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau 27 oktober 2011