Oecumenische ontmoeting “De Kerk op weg naar een gemeenschappelijke visie”

Op 3 maart 2015 kunt u kennismaken met een inspirerend document van de wereldraad van kerken. Het is een stap op weg naar een gemeenschappelijke visie op de Kerk. Juist in een tijd waarin de oecumene tegen struikelblokken aanloopt, maar waarin ook op vele plekken nieuwe samenwerkingsverbanden tussen kerken ontstaan is het goed om opnieuw te formuleren wat ons op deze gezamenlijke weg verbindt. 

Wat delen kerken met elkaar als het gaat over de visie op de Kerk? Geldt hier ook het principe dat er meer is dat ons bindt dan wat ons scheidt? Of springen dan juist de verschillen in het oog? Meer dan dertig jaar is gewerkt aan een oecumenische tekst over de Kerk. Na de publicatie van het Lima-rapport over Doop, Eucharistie en Ambt in 1982 kwam het accent op het doordenken van de visie op de Kerk te liggen.

De tekst “De Kerk – op weg naar een gemeenschappelijke visie” (Faith and Order paper 214), die in 2013 aan de kerken werd aangeboden, heeft dezelfde status als destijds het Lima-rapport. Deze tekst verwoordt wat kerken samen kunnen zeggen over wezen en zending van de Kerk en brengt de verschillen in kaart die nog overbrugd moeten worden. U kunt de tekst downloaden van de sites: www.raadvankerken.nl of www.oecumene.nl. Na aanmelding ontvangt u de tekst ook via de mail. 

De Provinciale Raad van Kerken Noord-Holland nodigt Predikanten, Pastores, Voorgangers en andere geinteresseerden uit alle christelijke kerken uit voor een oecumenische ontmoeting in Koog aan de Zaan.

De hoofdlijnen van het document worden aan u voorgesteld. Na een lunch heeft u gelegenheid om in gespreksgroepen door te praten op onderdelen van de tekst. Dat gebeurt aan de hand van vragen.

De bijeenkomst is voorbereid door een gezamenlijke werkgroep van de Katholieke Vereniging voor Oecumene en het Oecumenisch Forum voor Katholiciteit. De leden van de werkgroep zijn: drs. Henk Schoon (priester OKK), dr. Hans Kronenburg ( em. Predikant PKN), drs. Rob van Uden (diaken RKK) en drs. Geert van Dartel (secretaris Katholieke Vereniging voor Oecumene). Henk Schoon en Geert van Dartel zullen de presentatie geven en de groepsgesprekken leiden. De Provinciale Raad van kerken treed als gastvrouw op.

Wanneer:
Dinsdag, 3 maart 2015, 11.00 – 14.00 uur (incl. lunch)

Waar:
De Kogerkerk, Kerkstraat 14, 1541 HA Koog aan de Zaan

 

Graag aanmelden vóór 15 februari 2015 bij:

Mevr. Leni Treffers (secretaris Prov. Raad van Kerken Noord-Holland): leni.treffers@planet.nl

Wij vragen om een bijdrage van € 7,50 per persoon.

Graag bij aanmelding overmaken naar: NL86 INGB 0007 3198 38, t.n.v. Provinciale Raad van Kerken te Haarlem, o.v.v.: bijeenkomst The Church – <uw naam>.

 

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 11 december 2014