Jonge mensen maken pelgrimsroute voor kerken

Diverse kerken en organisaties hebben jonge mensen afgevaardigd om een start te verzorgen van de pelgrimage van gerechtigheid en vrede in Nederland. Zo’n vijfentwintig jongvolwassenen komen bij elkaar om het thema pelgrimage uit te werken. Deelnemers uit het hele land zijn in het weekend van 21 en 22 maart verzameld in gebouw De Expeditie in Amersfoort.

De werkgroep Pelgrimage van de Raad van Kerken heeft de mensen uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan de verdere uitwerking van de pelgrimage. Iedere lidkerk van de Raad vaardigt twee mensen af tussen 18 en 35 jaar. Er is een uitvoerig programma, waarin onderlinge ontmoeting, informatie van mensen die in de oecumene actief zijn, kerkbezoek en een liturgische wandeling zijn opgenomen. Er zijn inleidingen van ds. Karin van den Broeke en mgr. Joris Vercammen. Zij hebben beiden als lid van de Wereldraad eind 2013 ingestemd met de keus voor het meerjarig thema en zullen nu laten zien hoe je de pelgrimage in Nederland zou kunnen uitwerken. Karin van den Broeke gaat vooral in op de nieuwe spiritualiteit in het thema; Joris Vercammen benadrukt het gemeenschappelijke karakter.

De Wereldraad van Kerken, een koepelorganisatie van 345 kerken wereldwijd, heeft eind 2013 de kerken opgeroepen om tot 2021 samen op weg te gaan voor die pelgrimage van gerechtigheid en vrede.  De kerken verenigd in de Raad van Kerken willen daar concreet invulling aan geven met partnerorganisaties zoals de Taizé-gemeenschap, Pax, de Katholieke Vereniging voor Oecumene, SKIN en de EA-EZA. De resultaten met de jonge mensen zullen verder opgepakt worden door de Raad van Kerken in Nederland. 

Het volledige artikel vindt u hier.


Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 6 maart 2015