Waar blijft de kerk? Succesvolle studiedag

“Waar blijft de kerk?” is de centrale vraag in het jongste boek van één van Nederlands meest uitdagende theologen, Erik Borgman. Op 14 april ging hij hierover in gesprek met zo’n dertig oud-katholieke geestelijken en theologen in de context van een studiedag. Hierbij daagde Borgman de deelnemers uit met de stelling:

Er is niet meer zorg, meer planning, meer gerichtheid op de eigentijdse samenleving nodig voor de toekomst van de kerk. Er is meer inzicht nodig in wat het vandaag betekent ’teken en instrument’ te zijn van Gods verbondenheid met ons, onze verbondenheid met God en de eenheid van het menselijk geslacht. Juist een zekere mate van zorgeloosheid voor al het andere zou de identiteit van de kerk moeten bepalen. Het wordt tijd dat de kerk een gelofte van armoede aflegt.

Theologen Remco Robinson en Jan Jorrit Hasselaar reageerden op deze stelling vanuit praktisch-theologisch en bedrijfskundig perspectief, na een brede discussie verkende de groep hoe Borgmans inzichten de oud-katholieke theologie en praktijk kunnen verrijken. De vesper van de feestdag van de Hl. Lidwina van Schiedam, geleid door pastoor Victor Scheijde, droeg bij aan de inspiratie van deze dag.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 18 april 2016