Terugtreden Aartsbisschop van Utrecht: Eucharistieviering en Symposium

Eind september heeft Mgr. Joris Vercammen zijn voornemen aangekondigd op 11 januari 2020 terug te treden als Aartsbisschop van Utrecht.

Op die dag begint om 15.00 uur in de Sinte Gertrudiskathedraal, Willemsplantsoen 2 te Utrecht, de eucharistieviering tijdens welke de aartsbisschop zijn ambt zal neerleggen. Aansluitend is er een receptie in de nabijgelegen Geertekerk, Geertekerkhof 23. Een ieder is van harte welkom!

De deuren van de kerk openen om 14.00 uur. Aanmelding voor de viering is niet noodzakelijk. Vanwege de maximale capaciteit van de kerk en de verwachte belangstelling, zal er een uitwijkmogelijkheid gerealiseerd worden in congres- en vergadercentrum In de Driehoek, waar de viering via beeldschermen gevolgd kan worden.
Voor de kinderen wordt kinderkerk georganiseerd. Mocht u hiervan gebruik willen maken, dan verzoeken wij u vriendelijk ons dat vooraf te laten weten. Graag vernemen we, uiterlijk 18 december a.s. via buro@okkn.nl, om hoeveel kinderen het gaat en wat hun leeftijd is.  

De eucharistieviering wordt vooraf gegaan door een symposium, aangeboden en georganiseerd door het Metropolitaan Kapittel van Utrecht, getiteld ‘Een bisschopsambt voor kerk en wereld’. 
Het symposium begint om 10.30 uur en eindigt om 13.00 uur en vindt plaats in de Geertekerk, Geertekerkhof 23 te Utrecht. Vanaf 10.00 uur wordt u hier verwelkomd met koffie. 

Voor dit symposium, waarvan de toegang vrij is, dient u zich uiterlijk 18 december a.s. in te schrijven via buro@okkn.nl. Het aantal plaatsen is beperkt. Aanmeldingen na 18 december a.s. worden niet meer verwerkt.


SYMPOSIUM ‘Een bisschopsambt voor kerk en wereld’

 

Ambt van verbinding 

De kerk staat voor een historische opgave. Door het verlies van haar traditionele plaats in onze samenleving, wordt ze verplicht haar roeping opnieuw te ontdekken. De voorwaarden voor haar maatschappelijke relevantie zijn veranderd en mensen zijn kritisch ten aanzien van haar bijdrage aan de samenleving. De verdeeldheid onder de christenen en hun kerken is daarbij een storende factor waarvan de invloed maar moeilijk onderschat kan worden.

Het bisschopsambt zou een sleutel kunnen zijn om die historische opgave op een adequate wijze te realiseren. Als men het verstaat als een ambt dat eenheid bevordert omdat het uitnodigt tot dialoog en gezamenlijke reflectie, kan het een teken worden van de verbondenheid waartoe het evangelie uitnodigt.

+Joris Vercammen, aartsbisschop van Utrecht

 

Programma

Zes kerkleiders, uit oud- en rooms-katholieke, anglicaanse, oriëntaals-orthodoxe en protestantse traditie, en een oud-katholieke leke-gelovige zijn op de uitnodiging van het Metropolitaan Kapittel van Utrecht ingegaan en willen u met korte lezingen deelgenoot maken aan hun geloof in én hun vragen bij ‘een bisschopsambt voor kerk en wereld’. Met hun gedachten markeren zij een belangrijk moment in onze kerk, die zich voorbereidt op de verkiezing van de nieuwe aartsbisschop van Utrecht.

Sprekers

Matthias Ring, bisschop van het katholieke bisdom van de oud-katholieken in Duitsland
Hans van den Hende, rooms-katholiek bisschop van Rotterdam
Robert Innes, bisschop van Gibraltar in Europa (Kerk van Engeland)
Polycarpus, aartsbisschop van de Syrisch-Orthodoxe Kerk in Nederland
René De Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland
Dirk Jan Schoon, oud-katholiek bisschop van Haarlem
Inge van Maaren, parochiaan van de oud-katholieke Vitusparochie te Hilversum

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 6 december 2019