Ontregeld

Afgelopen half jaar raakte veel ontregeld in onze levens en ook in de kerk. In het nieuwe nummer van het tijdschrift De Oud-Katholiek staan bijdragen over ontregelde liturgie. Daarnaast twee interviews: met Bernd Wallet over diens eerste maanden als aartsbisschop-elect, en met hoogleraar Christa Anbeek over omgaan met crisiservaringen.

Wat raakte de afgelopen maanden níet ontregeld? COVID-19 bleek bij machte mensen tot stervens toe benauwd te maken, menselijke nabijheid verdacht te maken, samenlevingen te ontwrichten en economieën onderuit te halen. Het geplande kon niet doorgaan en voor bijna alles moesten nieuwe handelwijzen en vormen worden bedacht.

Ook het kerkzijn moest zich opnieuw uitvinden. Het ontregelde kerkleven had daar, naast creativiteit, veel nieuwe regels voor nodig. In dit nummer van De Oud-Katholiek delen enkelen uit onze kerk en onze columnist hun ervaringen en reflecties over de coronatijd. We ontmoeten een aartsbisschop die veel langer dan gedacht ‘elect’ achter zijn naam heeft staan: hoe ervaart Bernd Wallet zijn ontregelde start in crisistijd? Mattijs Ploeger reflecteert op het digitaal vieren van de eucharistie en Marco Derks op hoe hij liturgisch van de leg raakte in een vermeend intelligente lockdown.

Ook zonder corona raken levens ontregeld. Hoogleraar Christa Anbeek vertelt over nieuwe levensperspectieven die in contrastervaringen aan het licht kunnen komen. Humor weet op een positieve manier te ontregelen: Richard Vroom ontdekt de lach in evangelie, preek en onderzoek. Wij hopen dat u dit alles met plezier zult lezen en bekijken en ook de service-pagina en achterzijde niet zult overslaan.