Wijding aartsbisschop opnieuw uitgesteld

De wijding van de verkozen oud-katholieke aartsbisschop van Utrecht, Bernd Wallet, is opnieuw uitgesteld. Dat heeft het Metropolitaan Kapittel van Utrecht vorige week besloten. De wijding zou op de feestdag van Willibrord, 7 november, in de Lebuïnuskerk in Deventer plaatsvinden, en is nu verdaagd tot nader order.

“Het is jammer, maar de huidige omstandigheden staan de viering in de weg. Het reduceren van de wijding tot een formele handeling in kleine kring strookt niet met ons idee van samen kerk zijn”, aldus Wallet.

Vandaag maakt hij zijn wapenspreuk bekend. Dat is ongebruikelijk, want normaal vindt deze presentatie plaats tijdens de wijdingsviering. Al staat deze nog even uit, bisschop Bernd is sinds de dag van zijn verkiezing herder en bestuurder van het bisdom. Als motto voor zijn werk heeft hij ‘In Christo Gaudium’ gekozen.

De aartsbisschop:

“In alles wat we meemaken zou ik het verlangen willen aanwakkeren naar de vreugde die we in Christus hebben. Het is de vreugde van Pasen die ons draagt, waardoor we het kunnen volhouden ook in een tijd van crisis. Dat vertrouwen zit voor mij trouwens ook in de Zeeuwse wapenspreuk: Luctor et emergo, ik worstel en kom boven. In mijn wapen zie je de drie provincies waar ik gewoond heb: Zeeland, Utrecht en Yorkshire. De leeuw die op het Zeeuwse wapen oprijst uit de golven is vanwege mijn eerste voornaam vervangen door een beer. Er zit trouwens geen spiegelei op hem getapet, zoals een van onze kinderen dacht, maar hij draagt op de schouder een Yorkshire Rose met groene kelkblaadjes”.

Die roos staat ook symbool voor de eenheid tussen de oud-katholieke en Anglicaanse kerken. Wallet studeerde en werkte acht jaar in de Kerk van Engeland.

“De komende jaren wil ik me graag inzetten voor verdieping van onze relatie. We hebben elkaar nodig, zeker na de Brexit. Daar zal ook hun aanwezigheid bij mijn wijding, als de reisbeperkingen uit de weg zijn, belangrijk voor zijn. Hopelijk kunnen we met hen en andere partners verdere stappen zetten in onze gemeenschappelijke missie in Europa.”

Grote vieringen waren onlangs onderwerp van veel discussie. “In het overleg tussen de kerken en overheden gaat het daar wel over, maar centraal daarin staan de sociale consequenties van de coronamaatregelen, zoals groeiende eenzaamheid en verslechteringen van de geestelijke gezondheid. We zijn dankbaar dat we op kleine schaal door kunnen vieren en er kunnen zijn voor mensen die ons nodig hebben”, aldus de aartsbisschop. “En als we weer veilig samen kunnen komen voor een viering in iets grotere kring, dan liggen er uitstekende draaiboeken voor de wijding klaar. De derde poging zou toch eens moeten lukken!”

Fotografie: Marjolein van Panhuys