Leringweekend 2023

Het jaarlijkse leringweekend vond plaats van 21-23 april 2023 in de bossen van Oldebroek. Het leringweekend is inmiddels niet meer weg te denken uit het jongerenpastoraat en is sinds enkele jaren opengesteld voor jongeren uit beide bisdommen. Het weekend, dat wordt georganiseerd door een enthousiaste groep twintigers uit de kerk, draait elk jaar om een (geloofs)thema. Op een laagdrempelige manier kunnen jongeren zich middels workshops, spellen en activiteiten tot het thema verhouden.

Een toffe locatie in de bossen van Oldebroek

In principe wordt men er niet blij van als de kerk door jongeren als slaapverwekkend wordt ervaren. Dit jaar mochten ze zich echter volledig aan dit gevoel overgeven. Het hele weekend draaide namelijk om ‘gaan slapen’, ‘dromen’ en om ‘opstaan’. Op de vrijdagavond spraken we met elkaar over ‘in slaap vallen’: welke alledaagse rituelen hebben we daar eigenlijk voor; wat kan ons wakker houden uit onze slaap; en bid je eigenlijk wel eens voor het slapen gaan? Aan de hand van geruststellende Bijbelverzen over slapen werden er mooie tekeningen gemaakt waar we naar kunnen kijken als we de slaap niet kunnen vatten.

Eén van de verzen was: ‘’als je gaat slapen, hoef je niet bang te zijn. Ook dan ben je veilig. Je hoeft niet bang te zijn dat er rampen gebeuren’’ (Spreuken 3:24). De kinderen gebruikten deze tekst om elkaar gerust te stellen toen het ineens verschrikkelijk begon te onweren. Met lichtjes, dekentjes en gezellige muziek vrolijkten we elkaar weer op tot het enge gebulder weer voorbij was.

Dromen

De zaterdag stond in het teken van dromen. Sandra van der Helm (parochie Alkmaar) ging met de jongeren in gesprek over het verhaal van Jozef en er werden glow-in-the-dark dromenvangers geknutseld. Ook hoorden de jongeren het verhaal van de slapende Jakob en zijn droom over de ladder waarlangs engelen opklommen en afdaalden. Op dat moment wist nog niemand dat we dit verhaal nog diezelfde middag in de praktijk zouden brengen door in het klimbos tot grote hoogte op te stijgen. Op een goede 5-10 meter hoogte werden vele angsten overwonnen, al waren dat over het algemeen meer de angsten van de deelnemende leiding dan van de jongeren zelf.

Dromen voor de wereld

’s Avonds voerden we bij de houtkachel gesprekken over onze dromen voor de wereld. Wat zou het toch fijn zijn als er geen pestkinderen zouden zijn, als we geen stress meer zouden hebben voor een eindtoets, als er nooit een derde wereldoorlog komt, als papa en mama eeuwig leven, als de prijzen in de supermarkt naar beneden zouden gaan zodat iedereen genoeg eten kan kopen, dat de klimaatverandering stopt en dat we elkaar kunnen accepteren, ook wanneer iemand anders is dan wij. Deze dromen van de jongeren werden de voorbeden in de zondagmorgenviering. Door de vele regen werd er die avond geen kampvuur gebouwd, maar vond er een heuse pyjamaparty plaats, inclusief warme chocolademelk en marshmallows.

Rise Up

De zondagmorgen staat traditioneel in het teken van pannenkoeken eten en de viering, waarin de jongeren meezingen en meebidden. Na al het geslaap en gedroom van het weekend was nu de zondagmorgen aangebroken en elke (paas)zondag gaat een beetje over opstaan, dus hoorden we o.a. het verhaal van het dochtertje van Jaïrus en zongen we mee met het liedje ‘Rise Up’ van Andra Day.

En zo naderde het einde van het weekend alweer en werd er uitbundig afscheid genomen.

Hoewel we met een klein groepje kinderen waren, was de sfeer enorm goed en vertrouwd. Daarom tot slot een speciaal woord van dank aan de leiding (Yasmine, Ralph, Inge, Welmoed en Lottie). Dankzij hen was het wederom een geweldig weekend.